President Donald Trump liker hverken den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) eller økte renter.

Etter det kraftige fallet på Wall Street onsdag sa Trump at Fed «er blitt helt gale» når det gjelder de korte rentene, ifølge en rekke amerikanske medier.

Sentralbanken i USA har satt opp rentene tre ganger så langt i år, og det er venter enda en økning før nyttår. Også markedsrentene har steget kraftig i USA den siste tiden. Den viktige tiårsrenten har steget til høyeste nivå på syv år.

Om børsraset onsdag sa Trump:

– Det er faktisk en korreksjon vi har ventet på lenge. Men jeg er virkelig uenig med hva Fed gjør, OK?

Investeringsbanken JP Morgan hevdet nylig at den ferske sentralbanksjefen Jerome Powell så langt har kostet amerikanske investorer 1500 milliarder dollar (i overkant av 12.300 milliarder kroner). Etter onsdagens børsras er dette beløpet eventuelt blitt vesentlig større.

– Tror Fed gjør en tabbe

Frykt for raskt økende renter bidro til at nøkkelindeksen Dow Jones falt over 800 poeng onsdag, tilsvarende i overkant av tre prosent. Den brede S&P 500-indeksen hadde sin verste dag siden februar og kunne notere fem dager på rad med nedgang for første gang siden 2016.

– Jeg tror Fed gjør en tabbe. De er så på hugget. Jeg mener Fed er blitt gale, sa Trump etter at han landet med Air Force One for å delta i et valgkampmøte i Pennsylvania onsdag kveld.

Det er sjelden at en sittende president kritiserer rentebeslutningene til den amerikanske sentralbanken.

Men allerede tidligere i uken før onsdagens børsras kom Trump med klar kritikk av Fed.

Da sa han at han ikke likte bankens pengepolitikk, det vil si hva de gjorde med rentene. Han sa det ikke var noen grunn til å gå så raskt frem med renteøkningene, og at han ikke ønsket selv en liten avmatning i økonomien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Markedene venter i spenning på når perioden med lave renter skal ta slutt
Rentemøtene i Norge, Japan og USA preger markedene.
01:21
Publisert: