Torsdag kveld bekreftet president Donald Trump at han innfører en straffetoll på 50 milliarder dollar på kinesiske produkter. Trump varslet samtidig at dette var det «første av mange tiltak».

Utspillet skapte natt til fredag bred frykt ved de asiatiske børsene. I Tokyo falt den japanske Nikkei-indeksen med 4,5 prosent, mens Hong Kong-børsen Hang Seng endte dagen ned over tre prosent. Også en rekke andre asiatiske børser falt kraftig fredag.

– Dette er urovekkende men ikke overraskende som sådan, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB og viser til at Trump tidligere har truet med å innføre straffetiltak mot Kina i handelspolitikken.

Hun mener at tiltakene foreløpig vil ha små effekter på den globale veksten og mener at det kraftige markedsfallet er drevet av frykt.

– Markedet frykter at dette bare er begynnelsen, og at det skal eskalere til en full handelskrig, sier Blomgren.

Kraftig børsfall i Asia - ned over fire prosent

– Starten på en handelskrig

Meglerhuset DNB Markets peker på at Trumps nye straffetoll er en reaksjon på at Kina i flere år har ført en økonomisk politikk som har gitt egen industri store fordeler globalt.

– Vi kan gjerne kalle dette starten på en handelskrig, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i en morgenrapport fra DNB Markets.

– Det sentrale er uansett at USA, sannsynligvis også med støtte fra andre vestlige land, kommer med en nokså rettmessig reaksjon på Kinas årelange konkurransevridende handelspolitikk, legger Kjennerud til.

Han mener at hverken Kinas eller USAs handelstiltak er positive for aktivitetsveksten i verden

– Men hvis dette er det som skal til for at Kina tilpasser seg andre lands spilleregler er det kanskje verdt det likevel, skriver Kjennerud.

Tror Kina vil unngå handelskrig

Erica Blomgren i SEB legger vekt på at de varslede tiltakene fortsatt er relativt små.

– En straffetoll på opptil 60 milliarder dollar utgjør kun et par prosent av USAs totale direkteimport, så det ligger ikke an til at dette isolert sett skal ha særlig stor effekt på veksten hverken i USA, eller globalt, sier Blomgren.

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets tror Oslo Børs åpner ned 0,5 prosent fredag.
Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets tror Oslo Børs åpner ned 0,5 prosent fredag. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Hun peker også på at Kinas reaksjon foreløpig har vært forsiktig.

– Tollene som Kina varslet som en reaksjon på Trumps utspill utgjør kun tre milliarder dollar. Det er en veldig mild respons og kan tolkes som et tegn på at Kina vil unngå en stor handelskrig, sier Blomgren

Venter børsfall fra start

Hun får støtte av aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets

– At mottiltaket fra Kina bare var på tre milliarder dollar er et tydelig signal om at de ikke ønsker å eskalere denne situasjonen, sier Tunaal.

Dersom man unngår at handelstiltakene utarter seg tror han at markedsuroen vil være kortvarig.

– Men Oslo Børs vil selvfølgelig i dag følge det negative sentimentet i USA og Asia, så Børsen vil helt klart åpne ned i dag, sier Tunaal

En stigende oljepris bidrar positivt for Oslo Børs og DNB Markets kvantitative modell spår at Børsen vil falle 0,5 prosent fra start.(Vilkår)

Her går det skikkelig galt
Da det ene skipet fra Hapeg-Lloyd skulle legge til kai i Karachi gikk det galt og containerhavnen måtte stenge.
00:49
Publisert: