Klokken nærmer seg 09.00. I åttende etasje i DNB-bygget i Bjørvika sitter flere titall meglere, analytikere og strateger og venter på at Oslo Børs åpner.

Amerikanske aksjemarkeder stupte onsdag etter å ha satt rekord på rekord etter at president Donald Trump vant det amerikanske valget. Asiatiske børser led også en bred nedgang torsdag morgen, og flere analytikere ventet at børssmitten ville spre seg til Europa. 

Midt i rommet, blant flere hundre dataskjermer, sitter meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets. Han har mottatt flere telefoner og eposter fra kolleger i New York og kunder som følger spent med på markedene. 

– Trump-effekten er over. Markedet har mindre tiltro til ham. At vi skulle få et sånt tilbakefall er nok litt mer ventet. Markedet trengte en unnskyldning, og det fikk vi nå med det Trumps siste krumspring. Det kommer ikke som en total overraskelse, sier Breivik.

Grunn til å være forsiktig

Oslo Børs åpnet umiddelbart ned 1,5 prosent torsdag morgen. Utover dagen falt den videre og sluttet ned -2,14. Det var en bred nedgang også på de andre europeiske børsene. 

Meglersjefen forklarer at meglerhuset er mer negative nå enn tidligere på grunn av den sterke oppgangen som har vært. Sammen med aksjesjef Alexander Opstad i DNB Markets mener Breivik at den overdrevne troen på at Trump får igjennom sin varslede skattepolitikk for selskapene og på import har lagt seg, og at det nå er grunn til å være mer forsiktig. 

Opstad forteller at kontantnivåene blant globale forvaltere er på rundt fem prosent, noe som er ganske høyt og tyder på at forvalterne ikke tar så stor risiko. 

Børsnedgangen i USA kommer i kjølvannet av politisk usikkerhet i USA etter at et notat skrevet av FBIs sparkede sjef James Comey ble lekket og rapportert om av flere medier tirsdag kveld. 

– Usikkerhet er ofte verre enn dårlig nytt, sier Opstad i DNB Markets. 

Industri vil falle med Trump

De siste dagene har Russland-etterforskningen ført til flere sammenligninger med Watergate-skandalen fra 1970-tallet da USAs president Richard Nixon ble tvunget til å gå av etter avsløringer om valgkampspionasje.

Nå tror begge meglersjefen at industriaksjer og sykliske aksjer vil bli mindre attraktive fremover, ettersom disse typen aksjer fikk et skikkelig oppsving etter valget.

– Denne typen aksjer vil gå ned i Norge og Europa også, sier Breivik og peker blant annet på aluminiumsprodusenten Norsk Hydro.

Hydro-aksjen var blant taperne på Oslo Børs med en nedgang på nesten seks prosent torsdag. 

Breivik tror at folk nå kommer til å søke mer mot defensive aksjer slik som laks, telekom og skadeforsikringsselskaper, som gjerne har mer stabil inntjening, og mange av aksjene også har høy direkteavkastning. 

Torsdag ettermiddag åpnet de tre toneangivende børsindeksene i USA opp til en vinglete start – uten de helt store bevegelsene. 

Gir ikke Trump hele «æren»

Det er ikke den samme dramatikken på børsene torsdag, sier leder for norske renter Jacob Børs Lind i Danske Capital.

– Børsene gikk mye i går, men de går ikke så mye i dag. Det er ikke den samme dramatikken i dag. Det har helt klart vært en gjennomgående god stemning siden han ble valgt.

Leder for norske renter Jacob Børs Lind i Danske Capital.
Leder for norske renter Jacob Børs Lind i Danske Capital. (Foto: Fredrik Bjerknes)

«Trump-effekten» har gitt en bred og kraftig oppgang på børsene siden Trump ble valgt som president, der troen på økte infrastrukturinvesteringer og skattekutt har drevet aksjene høyere.

– Løftene om blant annet skattelette har trukket aksjer og renter opp, men Trump skal ikke ha all æren for aksjeoppgangen som har vært. Noe av forklaringen ligger i realøkonomien til USA. Amerikansk økonomi viste gode takter etter valget, samtidig som den politiske uroen i Europa har stilnet. Men økt usikkerhet er selvfølgelig aldri noe aksjemarkedet liker, sier Børs Lind, som tror markedet nå vil riste av seg de siste nyhetene, «med mindre noe eksepsjonelt skjer, for eksempel at Trump blir stilt for riksrett».

– Det ser ikke ut som at det er noe panikk i markedet. Ender USA flatt i kveld ser jeg ingen grunn til at Oslo Børs skal åpne ned i morgen. Vi er forsiktig optimistiske for aksjemarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Asias beste kokk driver en indisk restaurant i Bangkok
Chef Gaggan forklarer hvorfor Bangkok er blitt Asias mathovedstad.
01:56
Publisert: