De sentrale aksjeindeksene i USA steg moderat onsdag. Indeksene falt imidlertid tilbake fra dagens høyeste nivåer etter at amerikanske medier et par timer inn i handelen rapporterte at næringslivstoppene i president Donald Trumps politikk- og strategiråd var i ferd med å oppløse hele rådet på egenhånd.

Samtidig kom det meldinger om at ytterligere to av topplederne i Trumps ekspertråd bestående av industriledere hadde trukket seg i protest 

Kort tid senere sendte Trump selv ut en melding på Twitter der han sa at han legger ned både politikk- og strategirådet og rådet bestående av industriledere.

Masseflukten fra ekspertrådene har kommet etter at Trump har fått kraftig kritikk for sin håndtering av de voldelige sammenstøtene mellom høyreekstreme og motdemonstranter i Charlottesville i delstaten Virginia i helgen. Nasjonalister og nynazister samlet seg til demonstrasjoner i byen lørdag. Under en motdemonstrasjon ble en kvinne kjørt ned og drept og 19 personer ble skadet da en bil kjørte inn i folkemengden.

Trump klandret først «begge sider», før han mandag tok offentlig avstand fra høyreekstreme grupperinger, før han tirsdag igjen gikk tilbake til å klandre begge sidene. 

Investeringsstrateg Michael Arone i State Street Global Advisors mener Trumps håndtering av Charlottesville-hendelsene sår tvil rundt hele hans politiske plan.

– Markedet justerer fremtidige forventninger til Trumps dagsorden, sier til CNBC.

Han trekker også frem den harde retorikken mellom Trump og Nord-Korea i forrige uke.

- Det er rett og slett for mye usikkerhet, sier Arone.

 Splittet i rentesynet

Referatet fra Federal Reserves forrige rentemøte i slutten av juli fikk også en viss innvirkning på markedsutviklingen da det ble lagt frem to timer før børsene avsluttet den ordinære handelen onsdag. 

Referatet viser at deler av sentralbankens pengepolitiske komité ønsker å være føre var og heve renten før inflasjonen tar seg opp, mens det på den andre siden er medlemmer som mener den overraskende svake inflasjonen gjør at sentralbanken kan tillate seg å være tålmodig i den videre renteoppgangen, ifølge CNBC.

Sentralbanken har allerede hevet renten to ganger i år og har tidligere signalisert at det kommer ytterligere en renteøkning før året er omme.

Splittelsen i komiteen kan imidlertid føre til usikkerhet om sentralbanken leverer årets tredje renteøkning. Allerede før referatet ble offentliggjort viste handelen i rentemarkedet omtrent 50 prosent sannsynlighet for at rentene vil bli holdt uendret på dagens nivå i intervallet mellom 1,0 og 1,25 prosent ut inneværende år, melder Wall Street Journal.

– Jeg tror det kommer en renteøkning senere i år. Ingenting er forandret. men jeg tror overskriftene om at medlemmene er uenige vil ta ned forventningene om en renteøkning i markeet, sier sjeføkonom Jason Thomas i Assetmark til CNBC.

De amerikanske aksjeindeksene endte som følger onsdag:

Dow Jones Industrial Avg steg 0,12 prosent 22024,87 poeng. 

Nasdaq Composite steg 0,19 prosent til 6345,11 poeng. 

S&P 500 steg 0,14 prosent til 2468,11 poeng. (Vilkår)