Natt til mandag norsk tid markerte Asia-børsene et brått kursfall. Hang Seng-indeksen i Hongkong er ned 2,89 prosent og Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen endte ned 1,74 prosent og var ned 2,7 prosent på det meste.

Shenzhen-indeksen på fastlands-børsen i Shanghai var noe svakere ned, 1,03 prosent.

Natt til fredag forrige uke annonserte USAs president Donald Trump at han vil ilegge opptil ti prosent toll på elektronikk-varer med en omtrentlig importverdi på 300 milliarder dollar. Opptrappingen av handelskrigen kan være en stor del av forklaringen til at børsuroen fortsetter i Asia mandag.

Det er ikke bare det ytre politiske presset som skaper uro i øst-asia. I lengre tid har det vært store protester i Hongkong som følge av en utleverings-lov til Kina, til tross for at lovforslaget senere ble trukket.

Tok devaluering som «en varsling»

Mandag faller den Kinesiske Yuan over 7,0 Yuan per dollar, og er et tydelig signal på hvor langt handelskrigen mellom USA og Kina har eskalert, skriver CNN.

Fallet i valutaen kommer som følge av i praksis en devaluering fra den kinesiske sentralbanken hvor de setter sin referanse på 6,9 Yuan per dollar , ettersom Yuan er en festet valuta som betyr at sentralbanken bestemmer nivået og hvor mye den kan svinge mot dollar, i motsetningen til de fleste valutaer i verden som har en flytende verdi mot andre valutaer.

At Yuan svekker seg til over syv dollar er første gang siden finanskrisen i 2008.

– En svakere kinesisk valuta mot USD bidrar til å svekke de direkte effektene av økte tollsatser. Men som vi har sagt mange ganger, det er ikke de direkte effektene av handelskrigen som merkes mest, det er de indirekte effektene gjennom større usikkerhet, lavere investeringer og markedsuro som biter, skriver Kjetil Olsen i Nordea i sin morgenrapport.

– Spekulasjoner øker mot at vi er på vei til en valuta-krig, skriver Magne Østnor i DNB Markets i sin morgenrapport.

Markedet tok devalueringen som «en varsling» til Donald Trump, sa sjefen for Pepperstone Group, Chris Weston, i et forskningsnotat.

Mange ventet forhandlinger mellom Trump Xi Jinping og i G20 møtet i Japan og mulige økninger i toller i september. Da varslene om tolløkninger kom plutselig torsdag forrige uke, skvatt markedet og fallet fortsetter mandag.
Mange ventet forhandlinger mellom Trump Xi Jinping og i G20 møtet i Japan og mulige økninger i toller i september. Da varslene om tolløkninger kom plutselig torsdag forrige uke, skvatt markedet og fallet fortsetter mandag. (Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/NTB Scanpix)

Varsler kraftige fall på USA-børsene

Fredag morgen viste børsene i Asia lignende reaksjon på Trumps toll-varsling, og endte ned rundt to prosent.

De amerikanske børsene falt rundt én prosent torsdag, men hadde en bedre dag fredag da bare Nasdaq var ned 1,3 prosent, mens Dow Jones var ned 0,37 prosent og S&P 500 var ned 0,73 prosent.

Amerikanske førhandler viser kraftige fall før åpning mandag. Såkalte «futures» viser et fall på S&P 500 på 1,21 prosent, et fall på 1,53 prosent på Nasdaq og et fall på 1,1 prosent på Dow Jones.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.