Børsene på Wall Street er blitt rammet av et kraftig børsfall denne uken. Torsdag endte Dow Jones-indeksen ned 4,15 prosent, og har dermed falt mer enn 10 prosent siden 26. januar. Wall Street tok seg noe opp igjen fredag med Dow Jones-indeksen opp 1,38, mens Oslo Børs endte ned med 1,11 prosent.
– Årsaken til at børsene faller i USA er at politikerne har kastet alle hemninger på båten i sin pengebruk. USA går nå mot et systematisk budsjettunderskudd på godt over tusen milliarder dollar i året, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.
Fredag morgen kom nyheten om at det amerikanske senatet har vedtatt et budsjettforslag som vil øke den statlige pengebruken med 300 milliarder dollar over to år. Noen timer senere ble det klart at budsjettet også ble vedtatt i Representantenes hus og at nedstengningen av offentlig sektor dermed ble avblåst etter få timer.
– Dette kommer på toppen av skattereformen som alene vil øke budsjettunderskuddet med 100 milliarder dollar per år. Når politikerne ikke klarer å stramme inn pengebruken, selv i så gode tider som det er nå, er det et tegn på at det er litt «fri bar» og at pengebruken er helt ute av kontroll, sier Andreassen.
Presser opp rentene
Han legger vekt på at USA uansett ligger an til å få et økende budsjettunderskudd på grunn av eldrebølgen og andre demografiske endringer.
– Fra 2019 ligger det nå an til at budsjettunderskuddet i USA vil være på over fem prosent av bnp, sier Andreassen.
– Hvorfor mener du at dette har bidratt til det kraftige kursfallet på Wall Street?
– Man må jo få tak i alle disse pengene et sted, og det økende budsjettunderskuddet skaper en knapphet på kapital som bidrar til å dra opp de lange rentene, sier Andreassen.
Han viser til at myndighetenes økende lånebehov vil presse opp prisen på denne typen lån.
– Når rentene kommer opp skal også prisingen av børsselskapene komme ned, slår Andreassen fast.
Investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagenfondene sier at hun først og fremste ser på de siste ukenes børsuro som støy.
– Denne typen svingninger er en del av vår hverdag og vi beholder vår oppmerksomhet på å analysere enkeltselskaper og finne gode investeringer, sier Morris.
En rekke finanseksperter har de siste dagene trukket frem forventninger om høyere renter som den viktigste årsaken til børsfallet i USA og resten av verden.
– Teknologiaksjer blir taperne
Jan Andreassen mener at det er selskaper som er høyt priset i forhold til inntjeningen som vil blir rammet mest av det kommende børsfallet.
– Jeg tror særlig amerikanske teknologiaksjer vil falle mye i verdi, siden disse er veldig høyt verdsatt og dermed mest sårbare for videre renteoppgang, sier Andreassen og trekker frem Amazon, Tesla og Google-eier Alphabet som eksempler.
Han tror at børsfallet i USA vil fortsette i tiden som kommer.
– Man må forvente at børsene i Europa vil følge utviklingen, men kursfallene vil trolig bli mye mindre her. I Europa er det fortsatt mange selskaper som er veldig billige, sier Andreassen.
Som et eksempel trekker han frem bilprodusentene Mercedes og Volkswagen som er priset til rundt syv ganger inntjeningen.
– På den annen side har du selskaper som Amazon som er priset til 300 ganger historisk inntjening, sier Andreassen.
Mot overoppheting
Med fortsatt lave renter, fallende arbeidsledighet, og økende offentlig pengebruk mener Andreassen at det kan gå mot overoppheting i amerikansk økonomi.
– Mye tyder på at en overoppheting i USA vil gi etterspørselssjokk mot andre land siden amerikanerne må hente ressurser utenfor landegrensene. Finner man ikke arbeidskraft i USA, må man gå til andre land. Det er ingen bleikfeite amerikanere som er villig til å bygge den muren mot Mexico, sier Andreassen. (Vilkår)