For tredje gang på en drøy uke legges det penger bordet på for å ta et selskap av børsen i Oslo. Og for tredje gang er det et teknologiselskap med sur kursutvikling som står for tur.

Denne gangen er det Ecoonline, som leverer HMS-systemer til bedrifter, som har fanget internasjonal oppmerksomhet. Det britiske oppkjøpsfondet Apax Partners, med kontorer fra London, til Mumbai, New York og Hongkong, vil kjøpe det norske programvareselskapet for totalt 3,77 milliarder kroner.

Det tilsvarer 22,75 kroner per aksje og gir en premie på nesten 70 prosent fra sluttkursen onsdag. Ikke uventet ga det direkte utslag i aksjekursen som stiger mer enn 60 prosent torsdag.

– Overdrevent stort fall i Oslo

Oppkjøpsfondet Summa Equity, som gikk inn i Ecoonline i 2017, er største aksjonær med rundt 27 prosent av aksjene i selskapet, og har gitt en såkalt ugjenkallelig aksept til budet fra britene.

Partner Christian Melby i Summa Equity sier investeringen i det store og hele har vært svært vellykket, og at selskapet har levert «ekstremt bra». Men han er ikke fornøyd med kursutviklingen på børs.

Siden børsnoteringen i mars i fjor hadde aksjen falt 46 prosent, før torsdagens bud. Hittil i år hadde aksjen falt 34 prosent.

– Slik vi ser det har programvareselskaper fått en lavere prising på Euronext Growth enn det vi har observert i Stockholm og USA. Jeg synes det er et overdrevent stort fall i Oslo, sier han.

Budet som oppkjøpsfondet nå har godtatt er under tegningskursen på 25 kroner som ble satt i forbindelse med børsnoteringen i fjor.

– Vi fikk en pris som var akseptabel for oss, spesielt gitt utviklingen i markedet og hvordan likviditeten på Oslo Børs har utviklet seg. Vi gikk på børs for å forsøke å skape et instrument som skulle hjelpe selskapet videre. I markedet som har vært, så har ikke børsnoteringen hatt den effekten vi håpet på, sier Melby.

Også Ecoonlines nest største aksjonær med 17,1 prosent av aksjene har takket ja. Styret i Ecoonline anbefaler budet.

Tror på flere transaksjoner

Budet på Ecoonline kommer kun tre dager etter at det ble lagt inn bud på et annet norsk programvareselskap, Ørn Software, som også er notert på Euronext Growth. Bare en snau uke før det igjen ble det Oslo Børs-noterte programvareselskapet Mercell priset til 3,2 milliarder kroner i et bud fra et amerikansk equity- og venturefond.

Melby i Summa Equity tror flere selskaper kommer til å bli tatt av børs fremover.

– Til dels fordi likviditeten på Euronext Growth har tørket inn. Da får nødvendigvis ikke selskapene en fair prising og det øker sannsynligheten for at man er villig til å ta det av, sier han.

Oppkjøpstoppen mener vi nå mest sannsynlig går inn i en tøff periode makromessig der aksjekurser generelt kan falle mer.

– Det er en situasjon som jeg tror kan øke sannsynligheten for at det er lettere å operere en del selskaper privat med god finansiering enn over børs, sier Melby.

Også Mercell og Ørn Software hadde falt kraftig i verdi på børs før budene kom. Også her lå begge budene under tegningskursen som ble satt i forbindelse med børsnoteringene i henholdsvis 2020 og 2021.

Omsetningsvekst

Rett etter at budet ble kommunisert torsdag kom Ecoonline også med en oppdatering for første kvartal.

Av børsmeldingen går det frem at selskapet hadde en omsetning på 123 millioner kroner, opp fra 95 millioner kroner i samme periode i fjor. Resultat før skatt endte på minus 34,4 millioner kroner i kvartalet, mot minus 26,7 millioner kroner i fjor.

Ved utgangen av april hadde selskapet årlige gjentagende inntekter (ARR) på 477 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.