Syklist Edvald Boasson Hagen er for tiden i Frankrike, og kjemper mot bratte bakker i Alpene på jakt etter heder, ære og prispenger. Samtidig er regnskapene for syklistens selskapet EBH Holding blitt gjort tilgjengelig. Det viser at det mye penger å hente for en syklist i verdenstoppen.

Edvald Boasson Hagen økte i 2018 inntektene sine til det høyeste siden 2014. EBH Holding dro inn 10,8 millioner kroner. Kostnadene i selskapet er minimale, så Hagen sitter igjen med et resultat før skatt på 10,3 millioner kroner.

– I all hovedsak er dette lønn fra laget. I tillegg er det noe sponsorpenger, sier manager Birger Hungerholdt.

«Møte fremtiden»

De siste fem årene har selskapet hatt inntekter på cirka 45 millioner kroner. Selskapets egenkapital har vokst år for år. Nå har EBH Holding nesten 30 millioner kroner på bok.

Samtidig har EBH Holding endret sitt formål i det stille. I tillegg til å delta og eie annen virksomhet, ønsker nå Edvald Boasson Hagen å investere i aksjer og fast eiendom. Det kommer frem i fersk kunngjøring i Brønnøysund. Hungerholdt røper at formålsendringen kommer av at syklisten har begynt å tenke på livet etter sykkelsetet.

– Det er for å møte fremtiden. Han er 32 år. En vakker dag må han slutte å sykle, og da må han ha noe leve av, sier manageren.

Investeringene har allerede startet i det små. EBH Holding eide ved årsskiftet 50 prosent av ABH eiendom. Selskapet ble opprettet i slutten av fjoråret og eier næringseiendom i Kirkenær i Hedmark og i Hønefoss.

– Jeg kan bekrefte at investeringen i ABH eiendom er en del av planen for fremtiden, sier Hungerholdt.

Ingen aksjespekulant

Selskapet AKA as eier den andre halvdelen av ABH eiendom. Det er ingen liten aktør syklisten samarbeider med. AKA startet i sin tid som et dagligvareselskap som senere fusjonerte med Norgesgruppen. Nå satser familieselskapet i hovedsak på næringseiendom, og hadde i 2018 en omsetning på over en halv milliard kroner. Bak selskapet står Aage Thoresen som ifølge Kapital er god for 4,2 milliarder kroner.

Profilerte idrettsutøvere har valgt forskjellige strategier for å forvalte pengene sine. John Carew har gjort det stort på eiendom, Therese Johaug har med flere andre satset på klær, mens Bjørn Dæhlie har gått for en kombinasjon, noe han har stor suksess med. Edvald Boasson Hagens kollega på sykkelsetet, Alexander Kristoff, har på sin side valgt å satse på aksjer.

– Jeg har en litt farlig «gamblingstrategi», sa Kristoff til VG tidligere i juli.

Boasson Hagen har imidlertid ingen planer om å følge samme spor som Kristoff.

– Planen er ikke å satse på aksjer. Det er i hovedsak eiendom det satses på, og spesielt næringseiendom, sier Hungerholdt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.