Den norske toppsyklisten Edvald Boasson Hagen (32) begynte proffkarrieren i 2008, og fra og med 2010 har syklistens inntekter gått inn i selskapet EBH Holding. Regnskapene for de siste ti årene viser at det er god butikk å sykle i verdenstoppen.

Til sammen har selskapet 74,5 millioner kroner i resultater før skatt på ti år, medregnet 8,4 millioner kroner i 2019.

Dette er en nedgang fra 2018, da syklisten tjente 10,2 millioner.

Da DN omtalte 2018-regnskapet fortalte manager Birger Hungerholdt at det dreide seg om lønn fra laget, samt sponsorpenger. Det samme gjelder for 2019-tallene bekrefter han i dag.

Kraftig økning i egenkapital

Den gang beskrev manageren formålet med holdingselskapet slik:

– Det er for å møte fremtiden. Han er 32 år. En vakker dag må han slutte å sykle, og da må han ha noe leve av.

Siden da har også egenkapitalen økt kraftig. Fra 28,4 millioner i 2018 til 35 millioner i 2019.

Til tross for at selskapet endret formål i Brønnøysundregistrene i fjor til også å gjelde aksjeinvesteringer, har ikke dette vært en del av investeringsstrategien i år. Ifølge manager Hungerholdt er det ikke gjort noen aksjekjøp i 2019.

Dette i motsetning til flere idrettsstjerner, som har valgt å putte pengene sine på børs. Dette inkluderer sykkelkollega Thor Hushovd, som har lastet opp i flere aksjer i etterkant av det foreløpig verste børsfallet knyttet til koronakrisen.

Overskudd fra eiendom

Derimot har Boasson Hagen planlagt å investere i eiendom, gjennom selskapet ABH Eiendom, som han eier 50 prosent av.

Selskapet AKA as eier den andre halvdelen av ABH eiendom. Det er ingen liten aktør syklisten samarbeider med. AKA startet i sin tid som et dagligvareselskap som senere fusjonerte med Norgesgruppen. Nå satser familieselskapet i hovedsak på næringseiendom, og hadde i 2018 en omsetning på over en halv milliard kroner. Bak selskapet står Aage Thoresen som ifølge Kapital er god for 4,2 milliarder kroner.

2019-regnskapet for ABH Eiendom er ikke klart ennå, men av regnskapet til EBH Holding fremgår det at Boasson Hagens andel av fjorårets resultat er på 300.000 kroner.

Manageren ønsker ikke å kommentere aktiviteten i eiendomsselskapet før regnskapet er klart.

– Det er for tidlig å kommentere, sier Hungerholdt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.