Siden 2. oktober har hovedindeksen på Oslo Børs falt 6,52 prosent. Det har den gjort i takt med resten av verdens aksjemarked som faller på det analytikere og forvaltere tror er en frykt for raskere renteoppgang i USA enn man hadde sett for seg.

Investor, milliardær og tidligere bilforhandler Egil Stenshagen har en av de største private formuene på Oslo Børs. Nesten hele Stenshagen-familiens formue er plassert på børs.

– 90 prosent av det er i aksjer. Vi ser ikke noen bedre muligheter enn å ha pengene på Oslo Børs, sa Stenshagen til DN i mai.

224 millioner i minus

Korreksjonen som har vart over de siste tre ukene har barbert formuen til Stenshagen med over 200 millioner kroner. Ni selskaper har gitt Stenshagen og familiens investeringsselskap Stenshagen Invest et papirtap på 224 millioner kroner.

– Vi er ikke så opptatt av aksjekurser, men at selskapene vi er investert i driver godt. Det har de aller fleste av selskapene vi er investert i gjort i mange år. Noen av de har buttet litt i år. Det må vi tåle. Vi håper og tror de fleste av de skal komme sterkere tilbake, skriver Egil Stenshagen i en epost til DN.

Stenshagen er blant de 30 største aksjonærene i ni selskap på Oslo Børs: XXL, Protector Forsikring, Bank Norwegian, Norwegian, Multiconsult, Kid, Bouvet, B2Holding og AF-gruppen.

DN har kun oversikt over de 30 største aksjonærene, hvilket betyr at Stenshagen og familien gjerne kan være investert i flere selskaper enn disse ni og at papirtapene både kan være større og mindre. Da aksjeposter som ikke er blant de 30 største trolig ikke utgjør de helt store summene vil det neppe variere veldig mye fra papirtap på 224 millioner kroner over de siste tre ukene.

Tirsdag morgen faller Oslo Børs videre. De fleste selskapene Stenshagen har investert i faller sammen med hovedindeksen.

Skadedyr og børsfall

Sønnen Jørgen Stenshagen og den tidligere oljeserviceanalytikeren Kjetil Garstad har hovedansvaret for å forvalte Stenshagen-familiens penger.

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
– Jeg kaller dem mulla Krekar.
01:58
Publisert:

Børsformuen til Stenshagen er blitt trukket mest ned av investeringen i Protector Forsikring. Selskapet har varslet reservetap på 146 millioner kroner på grunn av tap i retten på boligselgerforsikringer på grunn av skadedyret skjeggkre. Retten mener ifølge Protector at boligens verdi reduseres med rundt ti prosent når det er skjeggkre i den. Markedet likte dårlig nyheten om at skjeggkre er blitt et problem for Protector og sendte aksjen ned over 20 prosent samme dag. Protector gir ikke lenger forsikring mot skjeggkre.

Stenshagen og familien er største aksjonær i Protector og for dem betyr det at investeringen i forsikringsselskapet har falt i verdi med 95 millioner kroner de siste tre ukene.

Skrell på forbrukslån

Familien har også er papirtap på 52 millioner kroner i forbrukslånsbanken Bank Norwegian de siste tre ukene. Aksjen har falt 11 prosent. Noen forbrukslånsbanker har allerede lagt frem resultater for tredje kvartal. Blant dem er Komplett Bank som fikk bank på børs etter at tapene på utlån økte fra 46,4 millioner kroner i andre kvartal til 83 millioner kroner i tredje kvartal.

Bank Norwegian legger frem resultater neste tirsdag.

Stenshagen er også blant de største aksjonærene i flyselskapet Norwegian som har gitt papirtap på 25 millioner kroner.

Forrige uke gjestet investoren HegnarPodden til Trygve Hegnar. Det sa han at det blir spennende å se hva som skjer i Norwegian.

– De har en tøff periode i 2018 og tøff periode i 2019 med mye ekspansjoner, og har vel kanskje ikke sikret seg så godt på oljepris og dollarkursen, så de får det nok litt tøft i år, sa Stenshagen til HegnarPodden i helgen.

Også investeringen i gjeldsinvesteringsselskapet B2Holding har vært lunken siste tre uker: papirtap på 35 millioner kroner.

Bank Norwegian, Protector Forsikring og B2Holding utgjør to tredjedeler av porteføljen til Stenshagen Invest.

Det eneste selskapet som har levert positiv avkastning i perioden er konsulentselskapet Bouvet, som har gitt Stenshagen et plaster på såret verd 1,5 millioner kroner.

Lunkent år

For året samlet har de ni selskapene heller ikke gitt drømmeavkastning for Stenshagen. Kun to selskaper har gitt positiv avkastning for Stenshagen-familien. Norwegian og Bouvet har steget henholdsvis 0,42 prosent og 26 prosent på Oslo Børs, mens resten av selskapene stort sett har falt kraftig.

Verst har det gått for XXL og Protector Forsikring som er ned henholdsvis 54 og 57 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den største lottogevinsten i USAs historie deles ut i dag
—Det skaper en følelse av samhold og vennskap.
01:03
Publisert: