Onsdag ettermiddag la Norwegian frem en omfattende og dramatisk redningsplan som innebærer at milliardgjeld gjøres om til egenkapital, og dagens aksjonærer viskes nesten helt ut.

Det kan bety store papirtap for investorene som sitter på Norwegian-aksjer i dag. Blant dem er den private investorene Egil Stenshagen (72). Stenshagen og hans familie har vært blant de største aksjonærene i flyselskapet Norwegian i rundt tolv år. Tidligere denne uken gikk han ut i DN, og ba alle aktører være med å redde selskapet.

Kan bli vannet ut

Egil Stenshagen med familie, gjennom Stenshagen Invest, er nå den ellevte største aksjonær i Norwegian. Ifølge de ferskeste aksjonærlistene eier Stenshagen Invest cirka 1,5 millioner aksjer i selskapet.

– Det er vel det tyngste casen i vår portefølje akkurat nå, men bare én prosent av verdiene våre. Vi håper inderlig at de finner en løsning, for alle er tjent med at det er to store flyselskaper i Norge, sa Stenshagen tidligere denne uken.

I et intervju med DN for to år siden fortalte Stenshagen at det var «det lille kollektivet» i Stenshagen Invest og ham selv som bestemte seg for å investere i Norwegian i 2008. I april 2018 var Stenshagens Norwegian post verdt 150 millioner kroner. Nå er Stenshagens aksjer verdt 12,4 millioner kroner med dagens børskurs.

– Vi hadde tro på selskapet fordi det begynte med en annen forretningsmodell enn det tunge aktører som SAS og andre hadde. Det var et lavprisselskap med privatmarkedet som hovedmålgruppe, sa Stenshagen da.

Spådde Norwegian i 500

Samtidig får Stenshagen og andre av dagens Norwegian-aksjonærer mulighet til å fortsette på eiersiden i flyselskapet. Betingelsen er at de da må han stille opp med mer penger. Norwegian-løsningen innebærer nemlig også et forslag om at dagens aksjonærer kan få skyte inn inntil 100 millioner kroner i ny kapital i selskapet, for å veie opp noe for utvanningen. DN har vært i kontakt med Stenshagen onsdag. Han ønsket ikke å kommentere den nye kriseløsningen til Norwegian.

Også Skagen-gründer Kristoffer Stensrud risikerer å bli vannet ut. Han hadde Norwegian som én fast del av fondets investeringer fra unnfangelsen i 2002.

Da Skagen solgte i 2018, eide Stensrud videre privat. For to år siden spådde han aksjen i 500 kroner. Da hadde han investert rundt 25 millioner kroner i selskapet.

– Historien minner ikke lite om John Fredriksen på begynnelsen av 2000-tallet da establishment og analytikere ristet på hodet og uffet seg. Men det ble et verdensimperium av det, sa Stensrud, og slo fast at det samme trolig ville skje med Norwegian.

Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra Stensrud onsdag ettermiddag, men tidligere denne uken sa han at han trodde potensialet er stort om selskapet kommer gjennom krisen.

– Det er viktig at vi får litt farge på Norwegians liv etter viruset. De er store, effektive og fleksible, skrev Stensrud i en tekstmelding.

I løpet av våren har også Norwegian grunnlegger Bjørn Kjos, med familie, og forretningspartner Bjørn Kise solgt seg ned i selskapet. Deres selskap eier ifølge de ferskeste aksjonærlistene bare 1,99 prosent av selskapet.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos under en innvielse om Norwegians tilstedeværelse i Argentina på flyplassen i Buenos Aires.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos under en innvielse om Norwegians tilstedeværelse i Argentina på flyplassen i Buenos Aires. (Foto: Heiko Junge/NTB)

Avgjøres 4. mai

I onsdagens forslag til krisepakke foreslår Norwegian blant annet:

  • Deler av gjelden hos leasingselskaper, banker og andre kreditorer søkes konvertert til aksjer i Norwegian.
  • Bruk av andre finansielle instrumenter til å konvertere annen relevant gjeld til egenkapital eller andre egenkapital-instrumenter.
  • Hele eller deler av obligasjonslånene konverteres til aksjer i Norwegian.
  • Gjennomføring av en etterfølgende rettet emisjon med mulig fortrinn til eksisterende aksjonærer.

Disse planene kan bety at dagens aksjonærer blir kraftig vannet ut. Planen er foreløpig sendt ut fra selskapet uten at det er gitt tilslutning fra store kreditorer, men selskapet vil jobbe for å få det i stand før en ekstraordinær generalforsamling.

Den ekstraordinære generalforsamling skal avholdes 4. mai – om cirka fire uker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.