Ambisjonene var store da Storm Real Estate, som investerer i russiske kontorbygg, gikk på børs i 2010. De siste årene har det vært veldig stille fra Storm.

Selskapet, der investor Morten E. Astrup er største aksjonær, har fått en rekke stillstandsavtaler fra sin bankforbindelse Swedbank og var senest tirsdag morgen priset til under 50 millioner kroner.

Nå slår det lille eiendomsselskapet seg sammen med tre trønderfamilier gjennom et såkalt omvendt oppkjøp med KMC Properties i en transaksjon på i overkant av én milliard kroner.

Witzøe-familien blir storeier

KMC Properties eies 51 prosent EBE Eiendom, som kontrolleres av familiene Bekken og Thoresen, og 47 prosent av Witzøe-familiens Kverva Industrier. Alle de tre familiene er basert i Trøndelag.

Bekken-familien står bak fiskekasse- og emballasjeprodusenten Bewi som gikk på børs i august. Thoresen-familien eier investeringsselskapet Abra Norge og Witzøe-familien har slått seg opp på lakseoppdrett gjennom Salmar.

For å gjennomføre det omvendte oppkjøpet vil det utstedes nye aksjer tilsvarende kjøpesummen på litt over én milliard.

Bekken og Thoresen-kontrollerte EBE vil eie omtrent 35,7 prosent av aksjene i Storm, mens Witzøe-familien vil eie 32,9 prosent før en emisjon.

Astrup vil sammen med de andre storaksjonærene også overta Storms utestående gjeld til Swedbank på 187 millioner kroner. Dette vil konverteres til aksjer.

Han vil da sitte med rundt 6–7 prosent av det nye selskapet, tilsvarende 100 millioner kroner gitt at utstedelse av nye aksjer og konvertering skjer til kurs syv kroner per aksje som planlagt.

Investor Morten Astrup.
Investor Morten Astrup. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Det har vært en utfordrende periode for Storm, men vi har hele tiden hatt tro på at det har vært mulig å gjøre en industriell deal med et miljø som har komplementær kompetanse, sier Astrup.

Han avviser at Storm blir brukt som et dødt børsskall.

– KMC tar ikke over et dødt børsskall. Basert på de nye pengene som jeg investerer i dette, bør det tale for at det har vært et poeng for KMC å gå i partnerskap med oss, sier Astrup.

Vil ha utbyttemaskin

KMC Properties har 39 industrieiendommer i Norden og Nederland med en samlet verdi på cirka tre milliarder kroner.

På kundesiden finner man børsnoterte Bewi og Witzøe-kontrollerte Insula som er henholdsvis største og nest største leietagere.

– Det som har appellert veldig til meg er at denne porteføljen med 39 eiendommer er spredt geografisk og tjener sterke kunder og varemerker over hele Norden, som Lofoten Torsk, Volvo og Skanska, sier Astrup.

– Med gjennomsnittlig 11 års leietid på avtalene bør alt ligge til rette for at dette blir en trygg utbyttemaskin, som er en god plattform å vokse videre på, sier han.

Skal hente penger

Som et ledd i transaksjonen vil Storm hente friske penger gjennom en såkalt rettet emisjon på 300 millioner kroner der både eksisterende aksjonærer og nye investorer blir invitert med. Det skal også hentes 1,85 milliarder kroner i lånemarkedet, gjennom et sikret obligasjonslån.

Pengene skal blant annet brukes til å innfri bankgjeld og finansiere oppkjøp av fire eiendommer i Nederland, samt en eiendom et stykke utenfor Trondheim.

– Vi har diskutert flere mulige alternativer. Vi har ambisjoner om vekst, og det å komme på børs å få tilgang til de kapitalmulighetene det gir, og den seriøsiteten det gir å være børsnotert, gjorde at vi mente det beste var å gå på børs, sier Liv Malvik, administrerende direktør i KMC Properties.

Også KMC avviser at de kjøper et skall for å komme på børs.

– Vi er ikke akkurat et eiendomsselskap som kjøper et farmasiselskap, sier Charlotte Knudsen, investorkontakt i KMC.

De mener det var en vel så viktig del av avtalen å få Astrup med på laget.

– Vi synes det var viktig å få tilgang til Morten Astrups både finansielle og eiendomsrelaterte erfaring og kompetanse, sier Malvik.

Russland består

Fra før har Storm Real Estate kun en eiendel, et kontorbygg i Moskva – Gasfield-bygget.

Det blir med videre.

– Russland-eiendommen blir nå en potent opsjon som er en liten del av en stor portefølje som for øvrig er 97 prosent utleid per i dag fordelt på 80 forskjellige kontrakter, sier Astrup.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.