– Jeg driver og jobber med en styremaskin. Det er litt overhaling, sier Eigel Ingvar Thom (56).

Det bråker voldsomt i bakgrunnen når skipselektrikeren Thom snakker inn i telefonen. Han er i Istanbul hvor han jobber på et av Maersks skip. Der skal han være i en drøy uke på oppdrag fra Singapore-baserte ScanJet KGS.

Men Thom er ikke som alle andre skipselektrikere. Han er nemlig god for over 100 millioner kroner etter å ha truffet blink i to skipsaksjer.

Kvartalsrapporter etter jobb

Mens Thom har skrudd på skip i Istanbul har han den siste uken fått en papirgevinst på 30 millioner kroner i selskapet Scanship Holding, som leverer systemer for rensing av avfall og avløpsvann til skipsfarten.

I løpet av den siste uken har Scanship landet to store kontrakter – og markedet elsker det. Bare de siste seks handelsdagene har aksjen steget 100 prosent.

– Det var vel egentlig litt fortere enn jeg hadde drømt om, men at det kommer, det er klart. Det har vært veldig moro de siste par ukene, sier Eigel Ingvar Thom.

– Klarer du å fokusere på jobben, da?

– Ja ja, jeg klarer å jobbe. Jeg har bena plantet på bakken, sier han.

– Du har ikke vurdert å pensjonere deg tidlig?

– Jo da, jeg har tenkt på det også. Hadde den jobben jeg har vært et ork, så kanskje, men jeg kan ikke bare sitte på kjøkkenbordet eller på kontoret hjemme, sier Thom, som i flere år har hatt 250 reisedøgn i året som skipselektriker.

Når han er på reise blir kvartalsrapportene lest på hotellet på om kvelden. Han har ingen planer om å forlate skuten.

– Gevinst har jeg tatt stadig. Jeg har ikke planer om å selge meg ut med det første. Ordreboken blir bare større og de tjener penger hele tiden, sier han.

Har over 100 mill. på børs

Eigel Ingvar Thom har tidligere sagt til DN at han muligens har et fortrinn i shippingrelaterte aksjer siden han reiser rundt på båter hele tiden. En av hans favoritter har i mange år vært Kjell Inge Røkkes rederi American Shipping Company. Selskapet hadde sin storhetstid fra 2006 til 2008, men krasjet og lå skadeskutt frem til april 2013. Det siste året har den steget 43 prosent på børs.

Thom er sjette største aksjonær i rederiet. I Scanship er han femte største aksjonær. Totalt utgjør disse to postene 105 millioner kroner:

  • I Scanship Holding eier Thom aksjer for 62,4 millioner kroner.
  • I American Shipping Company eier han aksjer for 43 millioner kroner.

– American Shipping kommer til å komme over hele sommeren. Som en kule, sier Thom, som peker på at ratene vil komme kraftig opp.

Gjennombrudd i cruise

Den siste uken har Scanship fått to kontrakter som markerer et gjennombrudd for selskapet. Den første kontrakten er inngått med et europeisk verft for levering av en ny «fra søppel til energiteknologi» til to megastore cruiseskip. Kontrakten innebærer opsjoner for levering til ytterligere to skip.

– Vi har gått fra å behandle avfall for å forhindre utslipp til sjø til å kunne omsette dette til energi. I dette utviklingsarbeidet så vi at vi også fanger karbon. Da ble vi plutselig veldig relevante for de målsetningene som maritim næring og cruise har for å redusere sine CO2-utslipp, sier konsernsjef Henrik Badin i Scanship.

Teknologien er et prosessanlegg hvor alt organisk basert avfall går gjennom en prosessreaktor hvor mikrobølger hurtig varmer opp avfallet uten tilgang til oksygen. Det dannes om til energirik gass, oljer og biokull.

Verdien på Scanships kontrakter ligger stort sett mellom 15 millioner og 60 millioner kroner. Verdien på den nye kontrakten er ikke oppgitt, men den ligger i øvre del av intervallet.

Kontrakt på land ga vekst

Umiddelbart etter cruisekontrakten ble kjent sendte markedet Scanship-aksjen rett opp. Men det var først et par dager senere, da selskapet meldte om en kontrakt for bruk av teknologien på land, at investorene virkelig begynte å juble.

– Det er klart denne kontrakten åpner opp et veldig stort marked. Det startet som et anlegg som skulle produsere energi. Nå fanger det både karbon og lager biokull, sier Badin.

Kontrakten på land er et prosjekt sammen med Lindum, Veas, NGI og Sintef for blant annet å dokumentere biokullets verdi i jordbruket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.