Det norske e-læringsselskapet Kahoot faller mer enn 20 prosent på Oslo Børs onsdag etter at selskapet har kommet med sin kvartalsoppdatering til investorer og analytikere.
Den viste at en vekst i hvor mye selskapet fakturerte på 114 prosent i andre kvartal, og at antallet aktive kontoer steg med 43 prosent på årsbasis.
– Vi er fornøyde med den fortsatte veksten i andre kvartal, og er på god vei mot å nå våre årlige mål. Kvartalet var muligens selskapets mest aktive så langt, på tvers av alle aspekter, både innen utvikling, produktslipp og oppkjøp, sier Kahoot-sjef Eilert Hanoa i en melding.
Markedet er ikke like fornøyd.
Kahoot er den desidert mest omsatte aksjen onsdag og er blant aksjene på Oslo Børs som faller aller mest. Hittil i år har aksjekursen falt 49 prosent og e-læringsselskapet prises nå til rundt 23 milliarder kroner på Oslo Børs.
Kraftig fall mot 2020
Kahoot ga følgende tall til analytikerne og markedet onsdag:
- Fakturerte inntekter steg for andre kvartal med 114 prosent, til 20,6 millioner dollar. Det tilsvarer om lag 179,2 millioner kroner etter dagens kurs. I første halvår økte fakturerte inntekter med 147 prosent til 39,6 millioner dollar, om lag 344,6 millioner norske kroner.
- Kahoot nådde 933.000 betalende abonnenter i kvartalet.
- Antallet aktive kontoer passerte 29 millioner, en vekst på 43 prosent på årsbasis.
Målt mot fjoråret har Kahoots vekst på nøkkelmålestokken fakturerte inntekter falt kraftig. Der disse steg med 114 prosent i år, steg de 317 prosent for andre kvartal i 2020, målt mot 2019.
– I fjor leverte Kahoot veldig sterk vekst i et enestående andre kvartal og dette året oppnådde vi fortsatt vekst, både organisk og for gruppen som helhet år over år, sier Hanoa i oppdateringen.
I dokumentene lagt frem ved Kahoots overgang til hovedlisten på Oslo Børs' trekkes veksten i betalende brukere frem som avgjørende for selskapets fremtid. Disse økte vesentlig raskere i andre kvartal i år, 246 prosent, enn i fjor, 170 prosent.
Til gjengjeld er veksten i stor grad oppnådd gjennom oppkjøpet av Motimate, som har bidratt med 140.000 av Kahoots 173.000 nye betalende brukere for kvartalet. Av den organiske veksten på 33.000 har 21.000 kommet på kjerneplattformen.
Haudemann-Andersen solgte aksjer
For to uker siden kom nyheten om at Kahoot-storeier Jan Haudemann-Andersens Datum hadde solgt aksjer for snaut 700 millioner kroner. Dagen etter falt aksjen rundt seks prosent.
Etter salget satt Haudemann-Andersens Datum igjen med 40,1 millioner aksjer i Kahoot, noe som tilsvarer en eierandel på 8,5 prosent.
Ikke lenge etter meldingen om Haudemann-Andersens nedsalg, skrev Kahoot i en ny børsmelding at både toppsjef Eilert Hanoa og et Softbank-tilknyttet fond hadde kjøpt Kahoot-aksjer til kurs 55,55 kroner.
- SB Northstar LP, et fond kontrollert av Softbank, kjøpte 100.000 aksjer. Etter transaksjonen eier Softbank rett over 75 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 15,88 prosent. Det japanske konglomeratet er Kahoots største aksjonær.
- Glitrafjord as, et selskap heleid av toppsjef Hanoa, kjøpte én million aksjer. Med en kurs på 55,55 kroner betyr det at Hanoa har kjøpt aksjer for drøyt 55 millioner kroner. Etter transaksjonen eier Hanoa 41,2 millioner aksjer i selskapet han leder, tilsvarende 8,72 prosent.
Tredoblet tapene i første kvartal
Kahoot var en av vekstaksjene som skjøt til værs under korona, og i januar nådde aksjen en historisk topp da den ble omsatt for 132 kroner. Siden den gang er aksjen derimot mer enn halvert.
E-læringsselskapet er et såkalt vekstselskap, noe som innebærer at den verdsettes ut fra hvordan tror selskapet skal utvikle seg i fremtiden og hvilke inntekter det skal få fremover. I både Norge og utlandet er denne typen aksjer rammet av en bred korreksjon som følge av forventninger om at inflasjonen skal stige. Økt inflasjon gjør at den beregnede verdien i dag av fremtidige inntekter faller i regnestykkene analytikere og andre gjør.
I første kvartal 2021 ble det klart at både veksten og tapene økte.
- Salgsinntektene i første kvartal var 19,1 millioner dollar. Det er en økning på 195 prosent fra samme periode i fjor.
- Kahoot hadde 760.000 betalende abonnenter (inkludert selskaper som det har kjøpt opp).
- 28 millioner aktive kontoer de siste 12 månedene. Det er en vekst på 68 prosent sammenlignet med året før.
Resultat før skatt endte på minus 3,5 millioner dollar, mot et resultat før skatt på minus 1,1 millioner dollar i samme periode i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.