Quiz- og e-læringsselskapet Kahoot har hatt noen tøffe, men begivenhetsrike måneder så langt i 2021.

Samtidig som selskapet har gjort flere oppkjøp, gjennomført milliardemisjon og flyttet over til hovedlisten på Oslo Børs, har også toppsjef Eilert Hanoa måttet konstatere en heller lei kursutvikling siden slutten av januar.

I takt med den stigende amerikanske statsrenten har nemlig såkalte vekstaksjer som Kahoot fått lide. Kort fortalt skyldes dette at verdien av fremtidige inntekter blir mindre verdt, relativt til statsobligasjonene, noe som har vist seg å gå utover flere av fjorårets børsfavoritter. Kahoot inkludert.

Siden toppen 20. januar, da én Kahoot-aksje ble omsatt for 132 kroner, har aksjen falt som en sten og omsettes i dag for rundt 60,8 kroner. Det innebærer et fall på om lag 54 prosent. Den siste tids nedgang har ført til at DNB Markets nå kutter sitt kursmål på aksjen for andre gang på en måned.

Beholder kjøpsanbefaling

I en oppdatering skriver DNB Markets-analytiker Frank Maaø at det kutter kursmålet fra 135 kroner til 100 kroner. Meglerhuset tror altså at det fortsatt er en betydelig oppside i aksjen, og gjentar følgelig kjøpsanbefalingen det har på aksjen.

DNB Markets innrømmer at det har tatt feil av kursutviklingen de siste månedene, noe nedjusteringen er en konsekvens av. Meglerhuset mener imidlertid at nedgangen har vært drevet av kortsiktig handel og en rotasjon ut av de såkalte vekstaksjene.

«Det siste tids fall i aksjekursen har ikke vært drevet av fundamentale faktorer, som på balansen har blitt styrket etter oppkjøpet av Clever», heter det i analysen, ifølge TDN Direkt.

Kahoot-aksjen var på det meste ned over to prosent kort tid etter handelsstart fredag, men snudde raskt rundt i etterkant av analysen. Da Oslo Børs stengte, hadde Kahoot-aksjen steget med 5,05 prosent.

Meglerhuset mener andre kvartal utvikler seg som planlagt, og at Clever-arrangementet neste uke vil bli viktig. Kahoot kunngjorde som kjent kjøpet av den amerikanske utdanningsteknologiplattformen forrige uke, til en pris på mellom 3,6 og 4,2 milliarder kroner.

Oppkjøpet blir Kahoots største noensinne, og kom etter kjøpet av læringsappen Motimate for rundt en måned siden.

Japansk storeier

I fjor høst kom den japanske investeringsgiganten Softbank inn på eiersiden i Kahoot, og har i tiden etter fortsatt å kjøpe aksjer i selskapet i flere omganger. DN har tidligere omtalt hvordan flere av børsrakettens aksjonærer har lidd store papirtap som følge av kursfallet de siste månedene.

  • Største eier Softbank, med en eierandel på drøyt 15 prosent, har et papirtap på om lag 200 millioner kroner.
  • Investor Jan Haudemann-Andersen, nest største eier med drøyt ti prosent av aksjene, har et papirtap på rundt 3,4 milliarder kroner på sin beholdning siden toppen 20. januar.
  • Toppsjef Eilert Hanoa, som er tredje største eier med ni prosent av aksjene, har et papirtap på om lag 2,9 milliarder kroner i samme tidsperiode.

Begge kom imidlertid inn på vesentlig lavere kurser – Hanoa som første eksterne aksjonær i 2015 – og er sånn sett komfortabelt i pluss.

Kahoot er i dag priset til rundt 28,5 milliarder kroner på Børsen. Et kursfall på over 50 prosent siden toppen 20. januar betyr at tett oppunder 34 milliarder kroner i markedsverdi er blitt barbert bort. Aksjen er så langt fredag dagens mest omsatte foran Equinor og hydrogenselskapet Nel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.