Kapitalmarkedsdagen har normalt vært en fest for ledelsen og aksjonærene i Equinor med økte aksjekurser som resultat. I år har imidlertid investorene vendt tommelen ned for budskapet fra Eldar Sætre og Equinor.

De tre dagene etter kapitalmarkedsdagen falt kursen på Equinor-aksjen over ti prosent, men har de siste par dagene hentet seg litt inn. Siden torsdag er aksjekursen ned rundt seks prosent. Det betyr et verdifall for Equinor på 35 milliarder kroner.

– Trygge på det vi gjør

Toppsjef Eldar Sætre er overrasket.

– At det ble så kraftig var en overraskelse. Det må jeg innrømme. Så har vi tatt det litt tilbake. Vi er veldig trygge på det vi gjør. Vi har en sterk historie på klimaendringer, på oppstrøm, i forhold til det vi gjør på offshore vind. Det er en sterk historie, sier Sætre.

Og legger til:

– Vi holder hodet kaldt.

Han vil ikke trekke noen bastante konklusjoner om hva som ligger bak kursfallet, men peker på svake gasspriser som en forklaring.

– Man ser bevegelser. Det er mange ting som kan ligge bak dette, sier Sætre.

Klimadiskusjoner

DN møter Sætre utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum. Der deltar han og en rekke andre Equinor-topper på den lukkede konferansen Oslo Energy Forum. På Grand står klima og utfordringene for oljeindustrien høyt på agendaen. Det er ikke noen lystig stemning rundt bordet blant deltagerne som ser sine selskaper bli stadig mer upopulære. Oljeserviceaksjer er blant dem som har fått mest juling på børsene.

I London la Sætre og Equinor frem planer om økt satsing på fornybarprosjekter og især havvind. Heller ikke det fristet analytikere.

– Det markedet er redd for er at man investerer mindre i prosjekter med god lønnsomhet og flytter en større andel av investeringene i prosjekter med lavere lønnsomhet, sa analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank til DN sist uke.

Sætre er ikke helt enig i det resonnementet.

– Det er ikke så sikkert. De fleste ser at vi må sette sammen en bredere portefølje etter hvert, sier han.

Equinor antydet en avkastning på mellom seks og ti prosent på havvindprosjektene fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.