Stemningen var god da børsnoterte Element i fjor sikret seg en lånefasilitet på 500 millioner kroner fra det britiske fondet Alpha Blue Ocean. Avtalen ble karakterisert som et «godt og effektivt finansieringsverktøy» av daværende ledelse.

Siden har aksjekursen falt 98 prosent.

Den nye ledelsen og styret, som kom på plass tidligere i år, syntes ikke avtalen var så gunstig lenger, og forholdet mellom Element og Alpha Blue Ocean har siden surnet.

Planen

Frontene ble for alvor steile da Alpha Blue Ocean (ABO) i juli stilte krav om å avholde en ekstraordinær generalforsamling for å velge nytt styre. ABO, som startet som en viktig långiver, var blitt desidert største aksjonær i Element etter å ha konvertert lån til aksjer i stor stil. Nå ville det ha mer kontroll.

Alphe Blue Ocean-sjef Pierre Vannineuse sier til DN at de ønsker å gjøre Element til en kandidat for et omvendt oppkjøp.

Pierre Vannineuse, her avbildet i forbindelse med en rettssak mellom Alpha Blue Ocean og it-selskapet Induct.
Pierre Vannineuse, her avbildet i forbindelse med en rettssak mellom Alpha Blue Ocean og it-selskapet Induct. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Etter det vil vi vurdere aktuelle muligheter for selskapet, sier Vannineuse, som hinter om partnerskap med store gruveselskaper for å gjøre lønnsom butikk ut av eksisterende eiendeler.

Mens ABO kjemper om å få kontroll over styret, kjemper Element en innbitt kamp om å bli kvitt det britiske fondet.

– Det er helt avgjørende for Element å komme seg ut av avtalen med ABO. Den er katastrofal og fullstendig verdiødeleggende for våre aksjonærer, sier styreleder Thomas Christensen.

Kuppet

Alt lå til rette for at Alpha Blue Ocean skulle få inn et nytt styre. Etter ferske konverteringer hadde fondet nok stemmeretter til å banke igjennom forslaget sitt.

Men fem dager før generalforsamlingen ble alt snudd på hodet.

Da kunngjorde Element at det hadde kjøpt et blokkjedeinvesteringsselskap som var heleid av en av deres konsulenter, James Haft. Kjøpet ble gjort opp ved å utstede nye aksjer i Element. Dermed ble alle aksjonærer utvannet og Alpha Blue Ocean hadde ikke lenger tilstrekkelig med stemmer til å presse igjennom et bytte av styre.

– En kan bare spekulere i hva det prinsipielle formålet med denne transaksjonen og tidspunktet var. Vi vil komme til bunns i det, sier Pierre Vannineuse til DN.

Styreleder Christensen sier de allerede ble introdusert for James Haft tidlig i vår og presenterte en strategi på deres Capital Markets Day i juni som innbefattet ham.

Styreleder Thomas Christensen (t.v.) og administrerende direktør Geir Johansen i Element.
Styreleder Thomas Christensen (t.v.) og administrerende direktør Geir Johansen i Element. (Foto: Gunnar Lier)

– Det som er mer mistenksomt er hvorfor han er så interessert i å sette sine egne folk inn i Element-styret og hvorfor han er interessert i å sette inn et selskap ingen har hørt om i et omvendt oppkjøp, sier han.

Finansavisen omtalte også saken onsdag.

Forholdet

Vannineuse reagerer på det han mener er et nært forhold mellom Elements styreleder Thomas Christensen og James Haft, eieren av selskapet Element kjøpte.

– Oppkjøpet av Pal Capital er veldig mistenkelig av flere grunner. Først og fremst fordi selskapet ble etablert for ikke lenge siden og at det kontrollerer eiendeler vi ikke vet noe om. Videre var rådgivningskostnadene uvanlig høye med 15 prosent av transaksjonsverdien. Og til sist ble selskapet kjøpt av James Haft, en konsulent med nær tilknytning til styreleder som allerede mottar et månedlig rådgivningshonorar på 17.000 dollar i måneden av Element, sier Pierre Vannineuse.

I et brev til ABO skriver Element at selskapet var klar over at Thomas Christensen og James Haft har kjent hverandre profesjonelt siden august 2016.

«Element er ikke kjent med andre forhold mellom Thomas Christensen og James Haft utover på profesjonell basis», heter det i brevet.

Christensen avviser at forholdet til Haft gjorde det lettere å få fullmakter fra ham, og han fnyser av påstanden om høye rådgivningskostnader.

– Hvis du har jobbet i min bransje er de kostnadene så lave du kan få de til å bli. De er knøttsmå. Ring hvilket som helst revisjonsfirma, advokat eller investeringsbank, så ville de sagt at de ikke gjør det for minimum sånn og sånn, sier han.

Nederlaget

Mandag 19. august møtte ABOs finansielle rådgiver, Amine Nedjai, og en advokat opp på generalforsamlingen i Oslo. En halvtime senere forlot Nedjai forsamlingen, uten å ha sagt et ord, og uten gjennomslag for nytt styre.

På forhånd hadde Elements styreleder nemlig mottatt et drøss av fullmakter fra små og store aksjonærer.

Pierre Vannineuse mener Element var rundt en uke forsinket med å kalle inn til generalforsamling etter de hadde stilt krav om nytt styre.

– Så ble vi kontaktet av ulike aksjonærer som sa at Christensen var aktivt ute og sanket fullmakter i forkant av den kommende generalforsamlingen. Basert på den informasjonen kan det virke som Christensen først ville være sikker på at han hadde nødvendige fullmakter for å sikre at han ble sittende før det ble kalt inn til generalforsamling, sier Vannineuse.

Her er partene sterkt uenige. Thomas Christensen mener det er oppspinn.

– Vi ble nedringt av aksjonærer, både store og små som ønsket å gi oss fullmakt for å få ABO ut av selskapet. Det rant inn med fullmakter. Det var absolutt ingen som støttet ABO, sier han.

Det førte til at generalforsamlingen stemte ned forslaget til ABO om nytt styre.

Vurderer rettslig granskning

Alpha Blue Ocean sendte i forkant av generalforsamlingen en rekke spørsmål til Element om oppkjøpet. Tidligere denne uken fikk de svar. Nå vil fondet gå igjennom informasjonen.

– Hvis vi er av den oppfatning at Element ikke samarbeider eller holder tilbake informasjon, vil vi mest sannsynlig initiere en prosess for å be om en rettslig granskning av transaksjonen, sier Pierre Vannineuse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.