I fjor vår kunngjorde gruveselskapet Element at det har inngått en intensjonsavtale med det franske gruveselskapet Auplata om å sammen kjøpe 37 prosent av aksjene i det marokkanske gruveselskapet CMT.

CMT ble av Elements administrerende direktør Cecilie Grue beskrevet som et selskap med «stabile historiske overskudd og utbyttebetaling».

Søndag kveld sendte Element ut en melding hvor det står at avtalen ikke blir noe av.

Skriver ned opsjon

Avtalen fungerte slik at det norske gruveselskapet hadde en opsjonsavtale hvor det i et «joint venture» med Auplata kunne kjøpe 50 prosent av et fond i Luxembourg som indirekte eier en aksjepost på 37 prosent i CMT.

– En utøvelse av opsjonen ville medført en investering på cirka 27 millioner euro, noe dagens balanse ikke støtter, skriver Cecilie Grue i en epost til DN.

Element eier indirekte 1,5 prosent av CMT gjennom andeler i Luxembourg-fondet. Nå vurderer man å selge dette også. Den bokførte verdien av opsjonen skrives i tillegg ned, og selskapet realiserer et tap på 1,1 millioner dollar (9,4 millioner kroner).

Vil ikke bruke låneavtale

Investorene sender Elements aksjekurs oppover på Oslo Børs mandag.

Samme dag som Element inngikk avtalen om å kjøpe seg opp i Marokko, sikret selskapet seg nemlig et konvertibelt lån på opptil en halv milliard kroner fra fondet Alpha Blue Ocean. Strukturen på lånet er bygget opp slik at aksjonærene blir løpende vannet ut. Derfor har lånet fått kallenavnet «dødsspirallån» av Financial Times.

Siden låneavtalen ble inngått har aksjen falt 94 prosent.

På spørsmål om hvorfor Element ikke bruker lånefasiliteten med ABO for å benytte opsjonen i CMT, svarer Cecilie Grue at selskapet rent teknisk kunne gjort det, men at det med dagens verdsettelse ville betydd en betydelig utvanning av aksjonærene.

Nytt styre, ny strategi

Sent i desember i fjor fikk Element inn Tomas Christensen som ny styreleder etter at tidligere styreleder Lars Christian Beitnes trakk seg for å «gi aksjonærene full fleksibilitet». Da sto selskapet uten både revisor og fast finansdirektør.

Siden ny styreleder kom på plass er både låneavtalen med ABO endret og investeringen i Marokko skrinlagt.

– Var beslutningen initiert av deres nye styreleder?

– Styret startet en gjennomgåelse av selskapets prosjekter og strategi da ny styreleder ble valgt tidligere i år. Prosessen ledet til beslutningen om at CMT-opsjonen ikke skal benyttes og ble fattet av et enstemmig styre, sier Grue.

Brutalt kursfall

I februar meldte franske Auplata, som for øvrig også har en låneavtale med Alpha Blue Ocean, at det har utøvd CMT-opsjonen og dermed har økt sin indirekte aksjepost i CMT til 18,5 prosent.

Siden avtalen ble inngått i fjor vår har også aksjekursene til de tre selskapene falt betydelig.

I tillegg til at CMT-investeringen ikke ble noe av, sliter Element også med store forsinkelser i fremdriften i selskapets jernmalmprosjekt i Canada. Element venter nå at deres deleide selskap Ambershaw vil få tillatelse til begrenset prøveproduksjon innen utgangen av andre kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.