Gruveselskapet Element utsetter lanseringen av sin egen kryptovaluta, skriver selskapet i forbindelse med fremleggelsen av resultatene for tredje kvartal.

«På grunn av det raskt endrede regulatoriske landskapet for kryptovaluta og manglende klarhet under International Financial Reporting Standard (IFRS), har Element besluttet å utsette den planlagte lanseringen av IRON- og ELMT-tokens inntil selskapet har fullført verifiseringen av alle relevante rettslige, regulatoriske og regnskapsmessige krav», skriver selskapet.

Det regner nå med å lansere kryptovalutaen i første halvår 2019. I utgangspunktet skulle den lanseres i 2018.

Kraftig resultatfall

Element fikk et resultat før skatt på minus 5,2 millioner dollar i tredje kvartal.

Det er en kraftig nedgang fra samme periode i fjor da Element fikk et underskudd før skatt på 259.000 dollar.

Selskapet har fortsatt ingen inntekter. I kvartalet hadde Element finanskostnader på fire millioner dollar som i hovedsak er knyttet til en justering av tegningsrettene under låneavtalen med Alpha Blue Ocean. Det har ingen likviditetseffekt, skriver selskapet.

Egenkapitalen var på 15 millioner dollar ved utgangen av tredje kvartal, en markant økning fra 6,4 millioner dollar ved utgangen av 2017.

Tre elementer

Ting har ikke gått Elements vei dette året. Aksjen er ned 72 prosent. Især november har vært en tøff måned for selskapet som har stått overfor en serie utfordringer.

  • 22. november varslet selskapet at det ville bytte ut sin revisor EY på grunn av utfordringer i samarbeidet. Element ville ha PwC som ny revisor, men PwC trakk sitt kandidatur kort tid etter.
  • Senere samme kveld trakk finansdirektør Kim Andre Evensen seg som følge av «reorganiseringen av finans- og regnskapsfunksjoner».
  • Samtidig kunne DN melde om at styreleder Lars Christian Beitnes er varslet om et gigantisk søksmål av svenske pensjonsmyndigheter.

Fredag melder Element at det har ansatt Geir Johansen som midlertidig finansdirektør. Han har tidligere vært finansdirektør i Axactor og Fred. Olsen Ocean.

Mener styreleder bør gå av

Elements nest største aksjonær, Rikard Storvestre, har sagt at Beitnes bør gå av umiddelbart og at få aksjonærer står bak styreleder. Han åpner samtidig for kanskje å forsøke å gå inn som styreleder selv.

Element har overfor sine aksjonærer understreket at regnskapenes integritet ikke er utfordret til tross for at to revisorer ikke vil samarbeide med selskapet:

– Etter at PwC trakk sitt kandidatur, har vi gjennom helgen drøftet med revisorkandidater og jobber med flere alternativer for å styrke vår finans- og regnskapsfunksjon. Vi understreker at regnskapenes integritet ikke er utfordret på noe punkt og jeg er trygg på at vi vil finne en god løsning, sa administrerende direktør Cecilie Grue mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert: