Kryptogruveselskapet Element har hittil i år falt 57 prosent på børsen.

Det skyldes trolig i all hovedsak en låneavtale selskapet har inngått med fondet Alpha Blue Ocean, ledet av den 27 år gamle belgieren Pierre Vannineuse. Lånet kalles ofte «dødsspirallån» og gjør at långiverne kan konvertere lån til aksjer i transjer som gjør at aksjonærene utvannes.

Fredag faller aksjen 10 prosent etter at det har dukket opp nye utfordringer for selskapet.

Tre elementer

Det er tre elementer som senker Element.

  • Torsdag morgen kalte selskapet inn til en ekstraordinær generalforsamling der styret foreslår å bytte ut EY som revisor til fordel for PWC. Element skriver at det skyldes utfordringer i samarbeidet med EY og at selskapet går inn i «viktige faser og økt kompleksitet» i krevende utviklingsprosjekter i flere land.
  • Like før midnatt samme dag gikk finansdirektør Kim Andre Evensen av. «Kim Andre har besluttet å søke nye utfordringer utenfor selskapet som en følge av reorganiseringen av våre finans- og regnskapsfunksjoner», skriver selskapet.
  • I tillegg har svenske myndigheter varslet Elements styreleder, Lars Christian Beitnes, om et personlig gigantsøksmål på grunn av skandalen rundt det svenske pensjonsfondet Falcon Funds. Fondet gikk inn som storeier i Element i fjor. Myndighetene mener Falcon Funds skal ha investert rundt en halv milliard kroner i fire selskaper som Beitnes kontrollerer, deriblant Element. Myndighetene mener fondet har skrudd pensjonskunder for flere hundre millioner.

– Det er ikke bra

Privatinvestor Haakon Sæter er fjerde største aksjonær i Element og har tidligere figurert på toppen av eiersiden. Han erkjenner at han ikke har helt peiling på alt som skjer i selskapet om dagen.

– Kursen har falt fra seks kroner til 1,30 kroner. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si om det. Det er ikke bra, sier Sæter, som mener låneavtalen Element har inngått er komplisert.

– Det er vanskelig å forstå de meldingene med Alpha Blue Ocean som har solgt, flaggemeldinger, konvertert aksjer, ikke konvertert aksjer, warrants, og så videre, sier han.

Krypto og «dødsspirallån»

I fjor høst varslet Element at storstilt strategiendring der det tradisjonelle gruveselskapet skulle utvikle sin egen kryptovaluta. Planen er at Elements råvarer skal være sikret i kryptovaluta. I en pressemelding i oktober i fjor skrev selskapet at denne metoden kan gi selskapet en rentefri finansiering uten at dagens aksjonærer utvannes.

Et år senere er aksjonærene til de grader utvannet.

Det skyldes et konvertibelt lån på en halv milliard kroner som selskapet har inngått med Alpha Blue Ocean (ABO) for å finansiere kjøp av et marokkansk gruveselskap.

Lånet er delt opp i ti deler, hver på 50 millioner kroner, og gir ABO rett til å konvertere lånet til aksjer basert på snittkursen de siste ti foregående dagene. Det betyr at jo mer kursen faller, jo flere aksjer får långiverne hver gang de konverterer. Og eksisterende aksjonærer utvannes. I tillegg kan långivernes salg av konverterte aksjer skape et salgspress i aksjen.

Store kryptofall

Selv om selskapets kryptovaluta har lite med bitcoin og lignende digitale valutaer å gjøre, er det likevel neppe positivt at kryptovalutamarkedet faller som en sten om dagen.

Siden toppen i desember i fjor har bitcoin falt 78 prosent, fra rundt 20.000 dollar til 4315 dollar i dag. De fleste andre kryptovalutaer har hatt tilsvarende utvikling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er klart man er på jobb når man er på julebord
Få med deg julebordsekspertenes beste tips!
02:24
Publisert: