Helt siden gruveselskapet Element skiftet navn fra Intex Resources og varslet satsing på kryptovaluta i fjor høst, har det stormet rundt selskapet. Denne høsten har stormen nådd klimaks.

  • Selskapet har ingen revisor.
  • Finansdirektøren har trukket seg.
  • Planene om kryptovaluta er lagt på is inntil videre.
  • Aksjekursen har rast som følge av låneavtalen med «dødsspiralfondet» Alpha Blue Ocean.
  • Styreleder Lars Christian Beitnes er varslet om et gigantisk personlig søksmål.

Saksøkt

Onsdag skrev Element at Lars Christian Beitnes vil trekke seg som styreleder.

– Bakgrunnen for at jeg stiller min plass til disposisjon, er for å bidra til å skape ro og gjenvinne tilliten til selskapet. Nå får aksjonærene full fleksibilitet og kan komme frem til en løsning på de pågående prosessene. Jeg har stor tro på Element, på prosjektene til selskapet, og ser frem til å fortsette å bidra til selskapet som rådgiver, sier Beitnes til DN.

Elements nest største aksjonær, Rikard Storvestre, sa i november at Beitnes burde gå av umiddelbart etter at det ble kjent at han hadde mottatt et varsel om et søksmål fra svenske pensjonsmyndigheter, som vil holde ham ansvarlig for at svenske pensjonister er blitt påført tap på flere 100 millioner kroner.

Beitnes selv mener han ikke har noe med saken å gjøre.

I meldingen fra Element fremgår det at Beitnes vil fortsette som rådgiver i selskapet.

I årsrapporten for 2017 står det at Beitnes gjennom selskapet Global Vision Limited har en konsulentavtale med Element, hvor han bistår med administrative tjenester og konsulenttjenester.

Prisen for Beitnes' råd var 70.000 kroner i måneden.

Verd 1,2 mill. i året

I rapporten for tredje kvartal fremgår det at avtalen ble forlenget i sommer frem til 30. juni 2019. Samtidig er prisen på konsulenttjenestene økt til 100.000 kroner i måneden, altså 1,2 millioner kroner i året. Markedsverdien på Element er nær 111 millioner kroner.

Siden «lønnshoppet» til Beitnes har aksjonærene fått svi kraftig. Kursen har stupt 72 prosent.

Det har ikke påvirket Beitnes i stor grad. Selv har han 212.578 aksjer i selskapet verd 180.000 kroner, tilsvarende under to måneder konsulentarbeid.

I fjor fikk Beitnes et styrehonorar på 36.000 dollar (rundt 300.000 kroner).

Element har også en lignende avtale med styremedlem Frode Aschim gjennom selskapet Ether Capital Ltd. Denne avtalen varer også ut juni neste år, men har en prislapp på 120.000 kroner i måneden.

«Urimelig lave honorarer»

I protokollen fra generalforsamlingen i juni da konsulentavtalene ble godkjent, står det at selskapets finansielle stilling i 2016 var svært vanskelig og at arbeidet som er gjort siden da, primært er utført av styret og en veldig smal organisasjon. I denne perioden har både Beitnes og Aschim hatt konsulentavtaler.

«Med den aktiviteten selskapet har hatt er imidlertid honorarene urimelig lave i forhold til den innsats som ytes», heter det i protokollen.

Ifølge selskapet bruker både Beitnes og Aschim i snitt mellom 50 og 70 prosent av sin kapasitet på arbeidet de gjør for Element. På sikt ønsker selskapet å bygge en mer ordinær organisasjon, men det vil ta tid, og derfor ba både styret og administrerende direktør Cecilie Grue om at aksjonærene godkjente nye konsulentavtaler for de to styretoppene.

Finner ikke revisor

Administrerende direktør Cecilie Grue sier til DN onsdag at nominasjonskomiteen har startet arbeidet med å finne en ny styreleder og at selskapet kommer tilbake til det når det blir en ny generalforsamling.

– Den datoen er ennå ikke besluttet, sier hun.

Det skulle etter planen avholdes en ekstraordinær generalforsamling fredag 14. august.

Denne ble utsatt da selskapet ennå ikke har klart å få på plass en ny revisor. EY har ikke villet forlenge engasjementet med Element på grunn av utfordringer i samarbeidet. Element ville hyre PwC som ny revisor, men PwC trakk fort sitt kandidatur.

– Det er ikke naturlig å offentlig kommentere dialogen vi har med aktuelle revisorer, utover å påpeke at prosessen fortsetter, skrev Cecilie Grue i en epost til DN tirsdag.

Kort tid etter generalforsamlingen ble utsatt, satte Oslo Børs aksjen til Element under særlig observasjon.

De siste tre månedene har Element-aksjen falt 63 prosent.

Uenige om støtten

Lars Christian Beitnes sa i onsdagens melding fra Element at han hadde nær sagt alle aksjonærenes tillit.

– Vi er i en prosess for å velge ny revisor for Element, og jeg har holdt konstruktive samtaler med nominasjonskomiteen og de største aksjonærer, hvorav så å si alle gir meg full støtte som styreleder, sa han.

Rikard Storvestre.
Rikard Storvestre. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Det er stikk i strid med oppfatningen til selskapets nest største aksjonær Rikard Storvestre.

– Min oppfordring er at han bør gå av umiddelbart, og han vil selvfølgelig bli kastet på neste generalforsamling hvis han ikke gjør det. Han vil ikke overleve som styreleder etter dette. Det er ingen aksjonærer som står bak styreleder, sa Storvestre til DN i november.

– Har du snakket med de andre aksjonærene?

– Jeg kjenner en del av dem og jeg vet ikke om noen som støtter ham, sa Storvestre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Franske butikkeiere kan ha tapt over ti milliarder kroner. – Folk nøler med å komme til butikken
00:00
Publisert: