Han er største aksjonær i gruveselskapet Element som fikk brutalt gjennomgå på børsen fredag. Ved børsslutt endte aksjen på 1,19 kroner, ned 14,39 prosent på én dag.

Børsraset skjedde etter at selskapet først torsdag morgen varslet at det vil bytte revisor på grunn av utfordringer i samarbeidet. Samme dag gikk finansdirektøren av og samtidig kunne DN melde om at styreleder Lars Christian Beitnes er varslet om et gigantisk søksmål av den svenske pensjonsmyndigheten.

Fredag ettermiddag stanset Oslo Børs all handel i aksjen i påvente av melding fra selskapet. Ingen melding kom før børsslutt. Dermed forble aksjen stengt ut børsdagen fredag.

Like etter klokken 18 fredag, sendte selskapet ut en børsmelding om at PwC trekker seg som Element-revisor.

– Har så mye på «rullebladet»

– Min oppfordring er at han bør gå av umiddelbart og han vil selvfølgelig bli kastet på neste generalforsamling hvis han ikke gjør det. Han vil ikke overleve som styreleder etter dette. Det er ingen aksjonærer som står bak styreleder, sier Rikard Storvestre.

– Har du snakket med de andre aksjonærene?

– Jeg kjenner en del av dem og jeg vet ikke om noen som støtter ham, sier han.

Malta-baserte Beitnes er i myndighetenes søkelys på grunn av skandalen rundt det svenske pensjonsfondet Falcon Funds. Fondet gikk inn som storeier i Element i fjor. Myndighetene mener Falcon Funds skal ha investert rundt en halv milliard kroner i fire selskaper som Beitnes kontrollerer, deriblant Element. Ifølge myndighetene har fondet skrudd pensjonskunder for flere hundre millioner.

– Om han er skyldig eller ikke kan jeg ikke ta stilling til, men han har så mye på «rullebladet» at det er ødeleggende for aksjonærverdiene at han fortsetter, sier Storvestre som blant annet sikter til da selskapet Oxxy Group fikk milliongebyr fra Oslo Børs etter at blant annet Beitnes fikk aksjerabatt på 98 prosent gjennom transaksjoner i 2016.

Bestrider tallene

Lars Christian Beitnes mener tallene de svenske myndighetene legger frem er feil. Han opplyste torsdag til DN at Falcon Funds har investert 78,5 millioner kroner i tre av selskapene. Det siste selskapet, White November Fund, sa han ingenting om.

Beitnes sier han gjerne snakker med svenske pensjonsmyndigheter om de trenger informasjon fra ham.

– Jeg har utilsiktet blitt trukket med i denne saken som jeg ikke har noe med, og min advokat vil kreve at KPMG umiddelbart retter opp feilene som er begått og at de rydder opp, skriver Beitnes.

DN har fredag lagt frem Storvestres påstander for Beitnes, som foreløpig ikke har besvart henvendelsene.

Kaster ikke kortene

Rikard Storvestre, som kontrollerer 8,65 prosent av aksjene i Element, åpner for selv å gå inn som styreleder.

– Jeg er ikke udelt negativ til å se om jeg bør gå inn selv eller sette folk i styret. Jeg har allerede begynt å se etter kandidater til styret både til styrelederverv og styremedlemmer. Jeg har såpass store verdier her at jeg vil nok følge dette tett, sier Storvestre.

Fredag har han aksjer for 13,5 millioner kroner. Han gikk for alvor inn i Element i januar i år da kursen lå rundt fire kroner. De siste ukene har han kjøpt seg kraftig opp samtidig som aksjekursen har falt. Med andre ord har Storvestre lidd store papirtap fredag, etter det kraftige børsraset på over 14 prosent.

– Aksjonærene gir bort aksjene sine på Black Friday. Her er det enten å kaste kortene eller å ta grep, og jeg er nå ikke den som kaster kortene først i sånne selskaper, jevnfør Norske Skog, he he, sier Storvestre.

Så langt i år har Element-aksjen falt 73 prosent.

Finansdirektøren går av: «Bullshit»

Av meldingen sent torsdag kveld fremgår det at finansdirektør Kim Andre Evensen går av som følge av «reorganiseringen av finans- og regnskapsfunksjoner».

– Dette er bare «bullshit». Det er på grunn av konflikter og uenigheter, og at han kanskje ikke kan støtte det som skjer i selskapet, hevder Storvestre.

Kim Andre Evensen skriver i en epost til DN at han og administrerende direktør Cecilie Grue har hatt en dialog om hvordan finansfunksjonen skal se ut fremover og at de kom frem til at han trer av 28. februar 2019. Han svarer ikke på om han har gått av frivillig eller ei.

Storvestre er likevel fortsatt ved godt mot.

– Jeg tror det fortsatt er verdier i selskapet. Verdiene er riktignok i jorden borte i Canada, Marokko og Filippinene, men det burde være mulig å snu dette selskapet, sier han.

Investoren tror bunnen i aksjen er nådd.

– Det må komme noe fryktelig verre nyheter hvis det skal falle videre fra dette nivået. Men, det sa jeg kanskje på to kroner også, sier Storvestre og ler.

Administrerende direktør Cecilie Grue viser til torsdagens melding fra selskapet når DN spør hvorfor finansdirektøren går av, og hun ønsker ikke å kommentere situasjonen med Beitnes eller hvordan hun vurderer situasjonen selskapet er oppe i nå som revisor skiftes, finansdirektøren går av og styrelederen har mottatt et søksmål.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: Sorry to bother you
02:24
Publisert: