Tirsdag presenterte metallprodusenten Elkem sine resultater for tredje kvartal. Lesningen er alt fra lystig.

Sammenlignet med tilsvarende periode i 2018 mer enn halverer selskapet resultat før skatt. I tredje kvartal 2019 tjente selskapet 640 millioner kroner, en skarp nedgang fra tredje kvartal i fjor, da resultat før skatt var på 1395 millioner. Fortjeneste per aksje (EPS) var på 0,35 kroner.

I en pressemelding sier selskapet seg likevel noenlunde fornøyd med resultatet, i det de kaller krevende markedsforhold.

– Makroøkonomisk usikkerhet, handelskonflikter og nedgang i bilindustrien har påvirket markedet for Elkems produkter negativt, og medført lavere salgsvolumer for spesialprodukter og nedadgående markedspriser for standardprodukter, skriver selskapet i meldingen.

Sterk finansiell posisjon

30. september 2019 var selskapets egenkapital på 13.044 millioner kroner, og en egenkapitalandel på 44 prosent. Selskapet beskriver den finansielle posisjonen som sterk.

– Basert på de vedvarende svake markedsforholdene vil Elkem fortsette å ha fokus på operasjonelle forbedringer og kostnadseffektiviseringer.

Det skal ifølge selskapet oppnås ved å «gjennomføre vekstinitiativer innenfor strategiske områder uten økte kostnader».

I meldingen oppgir selskapet at resultatet i tredje kvartal var negativt påvirket som følge av en endret praksis for periodisering av norsk CO2-kompensasjon, noe som medførte et tap på 42 millioner kroner.

Konsernsjef Helge Aasen sier likevel at markedene er forventet å bedre seg, til tross for historisk lave priser på silisium og ferrosilisium.

– De falt til historisk lave nivåer som følge av lav etterspørsel, som igjen har gitt overproduksjon. Markedsprisene vurderes å ligge under nivåer som er økonomisk bærekraftige, ettersom flere produsenter estimeres å operere med tap. Betydelige produksjonskutt er blitt annonsert for både innenfor silisium og ferrosilisium, og markedene er ventet å bedre seg, sier Aasen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.