Den Oslo Børs-noterte silisiumprodusenten Elkem skriver i en børsmelding mandag morgen at det stanser deler av produksjonen i Norge grunnet de høye strømprisene. De berørte fabrikkene er ved Thamshavn og Rana. Produksjonsstansen vil imidlertid ikke ha noen påvirkning på hverken kunder eller ansatte, opplyses det.

– På kort sikt er dette vinn-vinn. Ved å redusere noe av produksjonen vår kan vi optimalisere verdiskapningen for Elkem og bidra til økt fleksibilitet i et stramt, norsk strømmarked. Vi skal bruke tiden på å fremskynde planlagt vedlikehold og jobbe med forbedringer ved fabrikkene, sier toppsjef Helge Aasen i meldingen.

De to smelteverkene forventes å være stengt frem til tidlig i første kvartal 2023.

Smelteverket i Thamshavn produserer i hovedsak silisium mens verket i Rana i hovedsak produserer ferrosilisium. Elkem har totalt tolv smelteovner i Norge og midlertidige reduksjoner i produksjonen for å selge kraft kan også bli aktuelt ved andre verk, avhengig av utviklingen i markedene, skriver selskapet.

Konsernsjef Aasen sier videre at Elkem er bekymret for det dagens situasjon sier om landets evne til å sikre konkurransedyktig kraft til husholdninger og bedrifter.

– Det burde ikke være mer lønnsomt å selge uforedlet kraft enn å produsere kritiske materialer for det grønne skiftet. Vi ser fortsatt et stort potensiale for å bygge på Norges overskudd av fornybar vannkraft som et konkurransefortrinn for eksisterende og nye grønne verdikjeder, slik vi har gjort siden tidlig 1900-tall, men å ivareta dette krever politisk handling, sier Aasen.

Elkem omsatte i tredje kvartal for 11,3 milliarder kroner, en kraftig økning fra samme kvartal i fjor, ble det klart da selskapet la frem resultater i slutten av oktober. Resultatet før skatt ble mer enn doblet fra 1,7 milliarder kroner i tredje kvartal 2021, til 3,9 milliarder kroner før skatt i tredje kvartal i år.

Selskapet er verdsatt til 22,4 milliarder kroner på Oslo Børs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.