Tesla-sjef Elon Musk vurderer nå å gå videre med sitt bud på Twitter, etter å ha sikret over 400 milliarder kroner i finansiering.
Flere internasjonale medier omtaler utviklingen i Musks jakt på mikrobloggtjenesten torsdag ettermiddag norsk tid.
I oppdaterte dokumenter innsendt til USAs finanstilsyn SEC (Securities and Exchange Commission) skriver Musk at han har sikret finansiering på 46,5 milliarder dollar, med støtte fra storbankene Morgan Stanley, Bank of America og Barclays.
En del av lånene skal ha sikkerhet i Musks Tesla-aksjer.
Nyheten kommer etter at New York Post tidligere denne uken skrev at Musk slet med å samle nok kapital til å realisere Twitter-budet.
Twitter-aksjen stiger rundt en halv prosent etter at nyheten ble kjent.
Milliarder fra egen lomme
I torsdagens oppdaterte dokument gjør Musk det klart at han nå vurderer å komme med et såkalt «tender offer», gitt «den manglende responsen fra Twitters styre». Et «tender offer» vil i så fall innebære at han tilbyr å kjøpe aksjer direkte fra andre aksjonærer, i motsetning til å bygge eierandelen i Twitter gjennom kjøp i det åpne markedet.
Av de 46,5 milliarder dollarene som Musk har sikret i finansiering kommer 25,5 milliarder i gjeldsfinansiering fra banker, mens Musk selv har forpliktet rundt 21 milliarder dollar fra egen lomme.
Det tilsvarer om lag 184 milliarder kroner etter dagens kurs.
Det var i forrige uke det ble kjent at Musk ville kjøpe Twitter.
Budet verdsetter selskapet til 43 milliarder dollar, tilsvarende 375 milliarder kroner.
«Jeg investerte i Twitter fordi jeg tror på dets potensial til å bli en plattform for fri tale rundt om på kloden og jeg tror fri tale er et samfunnsmessig imperativ for et fungerende demokrati», skrev Musk i en uttalelse i forbindelse med kunngjøringen.
«Men siden jeg gjorde investeringen min innser jeg nå at selskapet ikke vil tjene dette samfunnsmessige imperativet i sin nåværende form. Twitter trenger å bli forvandlet til et privat selskap», skrev han videre.
Giftpille
Allerede torsdag i forrige uke svirret ryktene om at Twitter-styret ville bruke en såkalt «poison pill» for å hindre det fiendtlige oppkjøpet.
Det er kort fortalt en strategi som går ut på å gjøre eget selskap mindre attraktivt for uønskede budgivere, i dette tilfellet Musk, som allerede eier 9,2 prosent av selskapet.
Fredag ble det kjent at styret i Twitter enstemmig hadde vedtatt en såkalt «shareholder rights plan», som er det man gjerne betegner som en giftpille. Planen aktiveres dersom Musk – eller en annen investor – krysser en eiergrense på 15 prosent i en transaksjon som ikke godkjennes av styret.
Vedtaket lar eksisterende aksjonærer kjøpe nye aksjer til markant rabatt, noe som vil kunne vanne ut Musk og gjøre det både vanskelig og dyrt for ham å kjøpe seg opp til en dominerende posisjon i selskapet. Retten til kjøp av tilleggsaksjer vil gjelde til 14. april 2023, ifølge pressemeldingen fra Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.