Kjell Inge Røkke er ikke den eneste milliardæren som har havnet på kollisjonskurs med Elon Musk i spørsmålet om bitcoin.

– Bitcoin endrer alt til det bedre. Og vi vil alltid jobbe for å gjøre bitcoin bedre, tvitret Twitter-sjef, gründer og milliardær Jack Dorsey på fredag.

Twitter-sjef Jack Dorsey er fortsatt positiv til bitcoin.
Twitter-sjef Jack Dorsey er fortsatt positiv til bitcoin. (Foto: JIM WATSON/AFP/NTB Scanpix)

Han er med andre ord slett ikke enig med Tesla-sjef, gründer og milliardær Elon Musk som på onsdag annonserte at selskapet hans ikke lenger ville akseptere bitcoin som betalingsmiddel for sine elbiler.

– Vi er bekymret for raskt økende bruk av fossilt drivstoff, spesielt kull, til bitcoin-utvinning og transaksjoner, skrev Musk på Twitter.

Musk støttet Dorsey nylig

Det er imidlertid ikke lenge siden Musk støttet Dorsey. I slutten av april sa han seg enig i Dorseys tweet om at bitcoin fremmer fornybar energi, ifølge BBC.

Dorsey hadde da blitt beskyldt fra flere hold for å prøve å «grønnvaske» bitcoin, fordi han mente at samarbeid med aktører innen fornybar energi kunne gjøre utvinningen av kryptovalutaen mer miljøvennlig.

Stor bitcoin-aktør

Dorsey har lenge vært en kjent tilhenger av bitcoin. Hans tweet fulgte opp en Twitter-melding fra Amrita Ahuja, sjefen i betalingstjenesten Square, som også ble startet av Dorsey.

– Bitcoin-strategien vår har ikke endret seg. Vi er dypt forpliktet til denne bevegelsen, inkludert å jobbe mot en grønnere fremtid gjennom vårt bitcoin Clean Energy Initiative. Og som vi delte i februar, fortsetter vi å vurdere våre bitcoininvesteringer fortløpende. Ikke noe nytt her, skrev hun.

Square eier 8027 bitcoin, verdt over 400 millioner dollar – eller 3,3 milliarder norske kroner. Selskapet skal imidlertid ikke ha planer om å øke beholdningen, ifølge Financial News.

Squares Cash App var en av de første store meglertjenestene som tillot kunder å kjøpe bitcoin.

Debatt om energiforbruk

Elon Musks tweet har skapt fornyet debatt om Bitcoins karbonavtrykk og konsekvensene av å utvinne kryptovalutaen, skriver MarketWatch.

Kjendiser og høyprofilerte næringslivsledere som Musk selv har bidratt til økt interesse for kryptovalutaer, men bitcoin skiller seg ut ved å kreve betydelig mer elektrisitet til utvinningen enn andre kryptovalutaer.

Musks helomvending fra entusiasme til skepsis rundt bitcoin har gjort ham til en målskive for kritiske kryptoentusiaster. Usikkerhet rundt verdien av bitcoin vil kunne påvirke hele kryptomarkedet, fordi prisutviklingen i de andre mindre kjente valutaene stort sett følger bevegelsene i bitcoin-kursen.

Bitcoin-prisen nådde all-time high på 63.729,5 dollar 13. april etter å ha syvdoblet seg siden i fjor sommer, men siden har kursen falt rundt 23 prosent. Lørdag ettermiddag var kursen rundt 49.400 dollar.

Både Dorsey og Musk vil kunne ha stor innflytelse på tilliten til bitcoin som betalingsmiddel, og mange vil dermed følge i spenning på hvordan denne diskusjonen utvikler seg fremover.

Musk har for øvrig en estimert formue på rundt 149 milliarder dollar, mens Dorseys er på 11,7 milliarder dollar, ifølge Forbes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.