Elon Musk skrev tirsdag kveld på Twitter at han vurderer å ta Tesla, selskapet han var med og grunnla for 15 år siden, av børsen til en pris på 420 dollar per aksje. Det innebar på tidspunktet han tvitret at Tesla ville verdsettes til 10 milliarder dollar mer enn børsverdien.

Tesla-aksjen steg 11 prosent til 380 dollar tirsdag kveld.

Det ble umiddelbart spekulert i om meldingen fra Musk var en spøk. Investorene svarte likevel med å sende aksjen rett til værs, og kort tid etter meldingen ble Musks innspill bekreftet på Teslas hjemmesider der Musk i et brev til de ansatte forklarer hvorfor han vil gjøre Tesla til et privat selskap igjen.

Altfor kortsiktig tenkning

«Tidligere i dag annonserte jeg at jeg vurderer å gjøre Tesla privat til 420 dollar aksjen. Jeg vil la dere vite hvorfor jeg mener det og hvorfor jeg tror dette er den beste veien videre».

Slik åpner Musk brevet til sine ansatte, før han fortsetter:

«Som et børsnotert selskap er vi gjenstand for ville kurssvingninger som kan være en stor forstyrrelse for alle som jobber i Tesla, der alle er aksjonærer».

Musk skriver videre at Tesla som et børsnotert selskap gjør at de må igjennom flere kvartalsrapporter i løpet av et år som setter selskapet under press til å ta beslutninger som kanskje er riktig for et kvartal, men ikke nødvendigvis riktig i det lange løp.

Han kommer også med et stikk til sine mange skeptikere:

«Som den mest shortede aksjen i aksjemarkedets historie så betyr det å være børsnotert at det er veldig mange personer som har incentiver til å angripe selskapet».

Å shorte betyr å vedde på kursfall. Dersom aksjen faller, vil du ta tjene penger, og motsatt. Mange har vært skeptiske til Tesla og selskapets muligheter til å oppnå lønnsomhet - og at aksjen prises høyt sammenlignet med etablerte bilprodusenter som Ford og GM, og har derfor satset på kursfall.

Investorer med short-posisjoner tapte stort på kursoppgangen som fulgte Musks meldinger tirsdag.

Vil trolig tilbake på børs

Musk understreker at Tesla har en langsiktig visjon, og trekker frem romfartsselskapet sitt, SpaceX, som et perfekt eksempel på hvordan man burde gjøre det med selskaper som har en langsiktig versjon.

«Det er langt mer effektivt på driften, og det er hovedsakelig på grunn av at det er et privat selskap», skriver han.

Tesla-sjefen sier likevel at det ikke betyr at det gir mening for Tesla å være et privat selskap på sikt.

«Når Tesla går inn i en fase med langsommere og mer forutsigbar vekst vil det trolig være fornuftig å returnere til børsen».

Vil ikke ta kontroll

Og dette mener han en eventuell exit fra børsen vil bety for alle ansatte og aksjonærer:

«Jeg vil gjerne strukturere dette slik at alle aksjonærer har et valg. Enten kan de fortsette å være investorer i et privat Tesla eller så kan de bli kjøpt ut til 420 dollar aksjen. Jeg håper at alle aksjonærer blir, men hvis de ønsker å bli kjøpt ut vil dette bli gjort med en fin premie», skriver han, og viser til at 420 dollar per aksje gir en premie på 20 prosent over hva aksjekursen var like etter selskapet la frem resultater for andre kvartal.

Musk skriver også at han vil at alle ansatte skal fortsette å være aksjonærer, og understreker at det vil være mulig for ansatte å selge og kjøpe aksjer hver sjette måned.

Han er også tydelig på at han ikke skal fusjonere Tesla og SpaceX.

«Til slutt, dette har ingenting å gjøre med at jeg ønsker kontrollen for meg selv. Jeg eier rundt 20 prosent av selskapet nå, og ser ikke for meg at det blir betydelig annerledes etter en avtale», skriver Musk.

«Jeg prøver å få til et utfall der Tesla kan driftes på sitt beste, fri fra så mye forstyrrelser og kortsiktig tenkning som mulig, og der det er minst mulig endring for alle investorer og ansatte som mulig».

Forslaget om å gå av børsen er betinget av at flertallet av aksjonærer er enig.

Tidenes største børsexit

Kort tid etter at Elon Musk kunngjorde sine store planer, stilte internasjonale medier og Musks følgere på Twitter spørsmål om to ting:

  • Hvor har Musk sikret finansiering til å ta selskapet av børs.
  • Har Musk brutt loven ved først å varsle om børsexiten på Twitter.

Musk skrev i den første Twitter-meldingen tirsdag at han har finansiering for å ta selskapet av børs, men utdypet ikke dette. Kort tid før Musk tvitret om planene skrev Financial Times at Saudi Arabias utenlandsfond har kjøpt en aksjepost i Tesla verd to milliarder dollar.

Amerikansk lovgivning sier i forskriften om «Fair Discolure» at vesentlig informasjon må utformes slik at den treffer bredt, og ikke på en måte som er ekskluderende. Dette kan Musk og Tesla ha sikret seg mot. I et notat fra 2013 skriver Tesla at informasjon kommer ut på Teslas produktsider, investorsider og pressesider, skriver Marketwatch.

«For ytterligere informasjon, følg vennligst Elon Musk og Teslas Twitter-brukere», skriver selskapet også.

Musk har 22 millioner følgere på Twitter.

Dersom Musk tar Tesla av børs til 420 dollar aksjen, vil det koste rundt 72 milliarder dollar, ekskludert gjeld. Det vil være historiens største børsexit med god margin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skambud på Fred. Olsen Energy
Kreditorene kommer aldri til å gå med på det, sier DNs børskommentator.
01:09
Publisert: