Tesla-aksjen steg mandag 17 prosent på Wall Street etter at det ble klart at konsernsjef og medgrunnlegger Elon Musk (47) har inngått et forlik med det amerikanske børstilsynet (SEC).
Musk, som eier rundt en femtedel av Tesla, endte dermed dagen 1,7 milliarder dollar rikere, eller 14 milliarder kroner, skriver Bloomberg News. Formuen hans er nå på 23,2 milliarder dollar.
Tesla-aksjen fikk også fart mandag etter at bil-nettsiden Electrek rapporterte at Tesla hadde produsert 53.000 av dens Model 3 i tredje kvartal, opp fra 28.578 i de tre forgående månedene.
Det har vært knyttet stor spenning til om Tesla klarer å innfri sine ambisiøse løfter om enorm produksjonsvekst av den første bilen selskapet har laget for massemarkedet.
Nettoformuen til Musk er fortsatt 1,2 milliarder dollar lavere enn før han begynte å tvitre om gjøre Tesla til et privat selskap, ifølge Bloomberg. Blant annet gjorde aksjestupet fredag at 1,5 milliarder dollar av hans formue ble barbert bort.
Oljefondet eier 810.000 Tesla-aksjer, tilsvarende 251 millioner dollar, ifølge Bloomberg. Før mandagens kurshopp var disse aksjene verd 215 millioner dollar.
Bot på 20 mill. dollar
Elon Musk fikk lørdag en bot på 20 millioner dollar fra det amerikanske finanstilsynet SEC for å ha villedet aksjemarkedet med sin twitter-melding 7. august om at han vurderte å ta Tesla av børs og at han hadde sikret finansiering til å kjøpe ut dagens aksjonærer til kurs 420 dollar.
Samtidig fikk Tesla også en bot på 20 millioner dollar for manglende kontrollrutiner for Musks kommunikasjon på Twitter. Tesla hadde ingen rutiner for å forvisse seg om at Musks twitter-meldinger ikke inneholdt informasjon som måtte publiseres i meldinger til SEC. Tesla hadde heller ingen rutiner for å forvisse seg om at twitter-meldingene var riktige.
Elon Musk – og Tesla-aksjonærene – må le seg i hjel av SEC-boten på 20 millioner dollar«Kunne gått mye verre»
Det kunne gått mye verre, påpeker imidlertid juridiske eksperter, som mener Elon Musk og Tesla faktisk har grunn til å puste lettet ut – selv om han nå blir kastet som styreleder:
– Han forblir toppleder, han er fortsatt majoritetsaksjeeier i selskapet, og han har fortsatt en plass i styret (som følge av at Musk eier rundt 22 prosent av Tesla-aksjene, journ.anm.), sier professor Stephen Diamond til Wired.
Selv om Elon Musk mister styreleder-posisjonen og dermed mister grepet om å sette agendaen for styremøtene, beholder Musk som toppsjef kontrollen over den daglige driften av Tesla, peker han på.
Det store spørsmålet nå er imidlertid hvilke nye personer som kommer inn i styret, understreker advokat Erik Gordon, som studerer entreprenørskap ved Ross School of Business ved University of Michigan, overfor nettstedet.
Tesla må nå innsette to nye, uavhengige personer i styret. Dette er også en del av forliket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.