Tesla-eier og -sjef Elon Musk møtte mandag i retten i Wilmington, Delaware i USA, beskyldt for å ha presset gjennom et Tesla-oppkjøp av solpanelselskapet SolarCity til for høy pris.

Hypergründeren var akkurat så frittalende som han pleier, og overrasket blant annet de fremmøtte med å si at han ikke kan fordra å lede verdens mest kjente elbilprodusent.

«Snarere så hater jeg det. Jeg ville mye heller brukt tiden min på å jobbe med design og det ingeniørfaglige, som er det jeg innerst inne liker å gjøre», sa Musk ifølge Wall Street Journal (WSJ).

Han nølte heller ikke med å komme med stikk til motpartens advokat, Randall Baron.

«Jeg synes du er et dårlig menneske,» sa Musk til Baron, og uttalte at han ikke hadde respekt for advokaten fordi hans tidligere arbeidsgiver var innblandet i en skandale som førte til at noen av partnerne fikk fengselsstraff.

Takket nei til Wall Street

Ifølge Bloomberg kommenterte Musk også sin egen tidlige karriere.

– Jeg ble tilbudt flere godt betalte jobber på Wall Street. Jeg takket nei, sa han da han ble spurt ut av sin egen advokat. Han ville heller konsentrere seg om teknologi.

Musk studerte i sin tid på University of Pennsylvania, som er ett av de åtte medlemmene i Ivy League, en gruppe av de beste og eldste private universitetene i USA.

Under dotcom-bølgen på slutten av forrige årtusen, da alle tenkelige forretningsideer knyttet til internett ble utviklet, flyttet han til Silicon Valley-området utenfor San Francisco for å starte nettbetalingsselskapet Paypal. Musk tjente sine første millioner da Paypal senere ble kjøpt opp av Ebay.

Teknologibransjen er nå ansett som ekstremt attraktiv for unge, lovende talenter, men da Musk var nyutdannet var det fortsatt finansbransjen på Wall Street som var den foretrukne veien til makt og rikdom.

Utsatt rettssak

Etter at rettssaken ble utsatt i mer enn ett år som følge av koronakrisen, var det endelig på tide at den frittalende hypergründeren skulle forklare seg.

Musk var styreleder i både Tesla og SolarCity da prosessen gikk. Ingen av selskapene tjente penger, og Musk skal ha ønsket å gjøre begge mer attraktive ved å slå dem sammen i et felles selskap innen fornybar energi, melder WSJ.

Saksøkerne i rettssaken består i stor grad av pensjonsfond som eide Tesla-aksjen på det aktuelle tidspunktet, og som har omtalt oppkjøpet som en måte for Musk å berike seg selv på og samtidig redde SolarCity fra konkurs.

Musk selv bedyret sin uskyld da rettssaken startet.

Musk er det eneste styremedlemmet i Tesla som saksøkes. De resterende styremedlemmene fra 2016 inngikk forlik for til sammen 60 millioner dollar i fjor, dekket av forsikring, selv om de nektet for å ha gjort noe galt.

Et av de sentrale spørsmålene i saken er hvorvidt Musk hadde kontroll. Musk var en minoritetsaksjonær med 22 prosent eierandel, og de andre aksjonærene godkjente transaksjonen.

Musks advokater sier da også at SolarCity faktisk var verdt mer enn det Tesla betalte, og at Teslas styremedlemmer opptrådte uavhengig. Ett av styremedlemmene var for øvrig Elon Musks bror, Kimbal Musk.

Dersom Elon Musk taper rettssaken, kan han risikere å måtte betale en sum som tilsvarer hele SolarCity-transaksjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.