– Det inflatoriske presset og prisøkninger på råvarer la betydelig press på marginene våre i fjerde kvartal, sier Thomas Körmendi.

Han leder Elopak, en av verdens største produsenter av drikkekartonger. Selskapet har vært i Johan H. Andresen og familiens eie i mange tiår gjennom milliardkonglomeratet Ferd, men i fjor ble kartonggiganten tatt på børs der det i dag prises til 5,4 milliarder kroner.

Onsdag la Elopak frem resultater for fjerde kvartal. De viser at inntektene tikker oppover, men resultatet ble mer enn halvert i kvartalet på grunn av kraftige kostnadsøkninger for materialene konsernet bruker for å produsere sine kartonger.

Prisøkningene vil videreføres til kundene.

«Uten sidestykke»

Ifølge Elopak har prisene økt nærmest overalt.

Prisene for polymer (stoffet i skrukorken), aluminium og energi er høye. I kvartalsrapporten skriver konsernet at kostnadene på innsatsfaktorene legger press på marginene og resulterer i prisøkninger til kundene.

«Prisøkningene i bransjen har vært uten sidestykke», skriver Elopak.

I hele fjor tjente kartongprodusenten 50 millioner euro før skatt. Det er et fall fra 60 millioner euro før skatt året før. Omsetningen økte fra 914 millioner euro til 940 millioner euro.

– Vi er fornøyd med denne utviklingen sett i lys av den enestående råvaresituasjonen som oppsto etter prisingen for 2021 var blitt inngått med kunder. Men, med prisøkningene som blir iverksatt overfor kundene i januar 2022, søker vi etter å ha håndtere kostnadene på en ansvarlig måte og vil til en viss grad dekke de økte råvarekostnadene, sier toppsjef Körmendi i en uttalelse i kvartalsrapporten.

Vanskeligere å forutse pris

Om fremtidsutsiktene skriver Elopak at svingningene i råvareprisene ventes å fortsette på kort sikt. Det er blitt stadig mer utfordrende å forutse fremtidig prisnivå, ifølge selskapet.

Noe av dette vil bli redusert ved prisøkninger ut til kundene, forretningsmodellen og prissikring på råvarer.

Med normalt aktivitetsnivå fremover og dagens prispress venter Elopak en økning i driftskostnader på linje med nivåene før koronapandemien.

«En nøkkelprioritet vil derfor være å overvåke driftskostnadene nøye og sørge for sterk kostnadsdisiplin», skriver Elopak.

Andresen-familiens Ferd eier rundt 58 prosent av Elopak. Selskapet har falt rundt 28 prosent på Oslo Børs siden det ble notert i juni 2021.

Prispress i Tomra

Elopak er langt fra den eneste som merker prispresset i verden.

Onsdag sier finansdirektøren i panteselskapet Tomra at også de merker høyere priser. Og også de sender det over på kundene.

– Frem til nå har det vært vellykket å pushe høyere priser over på kunder, men det er klart at dette totalt sett vil legge press på marginene til Tomra, sier Tomras finansdirektør Espen Gundersen på selskapets kvartalspresentasjon, skriver TDN Direkt.

Den største delen av kostnadspresset stammer fra komponentmangel, ifølge Gundersen

Tomra fikk i fjerde kvartal et resultat før skatt på 502 millioner kroner av en omsetning på 3,05 milliarder kroner. Det er en oppgang fra samme periode i fjor da resultat før skatt var 443 millioner kroner av en omsetning på 2,74 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.