Kartongselskapet Elopak, der Johan H. Andresen og barnas milliardkonsern Ferd eier over halvparten av aksjene, rammes fra flere kanter. Selskapet har betydelig virksomhet i Russland og Ukraina, og har stanset all aktivitet i Russland.

I den ferske førstekvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag, fremkommer det at Elopak har tatt nedskrivninger på 22,2 millioner euro i de to landene, tilsvarende 217 millioner kroner.

Det bidrar til å trekke resultatene kraftig ned. Det samme gjør heftige kostnadsøkninger.

Fra pluss til minus

Elopaks driftsresultat falt til minus 14,7 millioner euro i første kvartal, fra et driftsoverskudd på 17,2 millioner euro i samme periode året før.

I sin melding viser Elopak imidlertid til sitt justerte driftsresultat før avskrivninger og nedskrivninger (ebitda). Det falt bare fra 32 millioner euro til 27 millioner euro.

I tillegg til nedskrivningene, har økte råvarepriser påvirket førstekvartalsresultatene med ni millioner euro, ifølge selskapet. Toppsjef Thomas Körmendi sier de har håndtert kostnadsøkningene, og at de er fornøyd med omsetningsveksten på ni prosent i kvartalet. Han legger likevel ikke skjul på at selskapet presses fra flere kanter.

– Vi opplevde imidlertid eksepsjonelt høye råvarepriser og inflasjonspress i kvartalet, noe som påvirket marginene våre. Inflasjonen vil fortsatt ha en negativ innvirkning i andre kvartal inntil våre nylig annonserte prisøkninger trer i kraft fra og med juni, sier han i en melding.

Elopak-sjef Thomas Körmendi.
Elopak-sjef Thomas Körmendi. (Foto: Elopak)

Investorene liker det de ser og hører, og sender Elopak-aksjen opp 12 prosent tidlig på ettermiddagen. Det gjør den til en av vinneraksjene torsdag.

Tror på bedring

Virksomheten i Russland er fremdeles stanset, men Elopak har gjenopptatt noe innenlandsk produksjon i Ukraina for å opprettholde forsyninger av essensielle varer. De 336 ansatte i begge landene får fortsatt lønn.

Toppsjef Körmendi sier de venter ytterligere effekter fra krisen i Ukraina i nær fremtid.

I andre halvår venter selskapet imidlertid å se forbedrede marginer.

– Vekstreisen vår fortsetter til tross for et turbulent første kvartal, sier Körmendi, og sikter til ferdigstillelsen av oppkjøpet av Naturepark og fortsatt vekst i landene rundt Midtøsten og Nord-Afrika.

Kraftig børsoppgang på torsdag til tross, så har Elopak-aksjen dundret ned de siste månedene. Hittil i år har aksjen falt rundt 40 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.