Siden bunnen i slutten av mars, da børsen krakket, har Oslo Børs nå steget rundt 34 prosent. Hovedindeksen er nå under 100 poeng unna toppen før koronakrisen. Den siste uken har børsen en oppgang på nær fem prosent.
Men av de forskjellige delindeksene på børsen, er det ingen sektor som har steget mer siden «koronabunnen» enn energiaksjene. Her inngår blant annet giganter som Equinor og Aker BP. Indeksen har steget mer enn 60 prosent siden bunnen i slutten av mars, og har den kraftigste oppgangen blant delindeksene den siste uken, på rundt 15 prosent.
Til sammenligning har it-sektoren på Oslo Børs steget rett over prosenten den siste uken, mens finans- og industrisektoren har en oppgang på henholdsvis 11 og 1,4 prosent.
– Gap som skal lukkes
– Jevnt over er dette et speilbilde av det vi ser med utviklingen i oljeprisen, sier Nordea Markets-analytiker Jørgen Bruaset. Han følger energiaksjene på børsen tett, og mener sentimentet i oljemarkedet har bidratt til å sende energiaksjene oppover.
Samtidig har han en advarsel.
– Mye er blitt handlet på rabatter den siste tiden, så det er et gap som skal lukkes. Vi er fremdeles ikke tilbake til normalen hverken fundamentalt eller når det gjelder prisingen av energiselskapene. Men man føler seg mer komfortabel med fremtiden nå enn man gjorde i mars, som driver risikoappetitten, sier Bruaset.
Børsraketten Panoro
Siden børskrakket i mars har oljeselskapet Panoro steget over 150 prosent, og har nå en markedsverdi på rundt 884 millioner kroner. Til sammenligning har Equinor steget rundt 60 prosent i samme periode, mens DNO og Aker BP har en oppgang på henholdsvis rundt 130 og 106 prosent.
Lasse Kjus har gjennom sitt investeringsselskap Kjus Holding as kjøpt 225.000 aksjer i Panoro i løpet av forrige uke, og dukker for første gang opp blant selskapets 50 største aksjonærer. Det vites ikke akkurat når Kjus kjøpte aksjene, men aksjonærlistene har tre virkedagers etterslep, og mellom 2. og 3. juni var gjennomsnittlig sluttkurs for aksjen 9,865 kroner.
Legger man det til grunn kan det antas at Kjus betalte rundt 2,21 millioner kroner for aksjene, dersom han sikret seg beholdningen i én og samme handel. Siden 2. juni har aksjen en oppgang på rett over 36 prosent. Det betyr at Kjus har en papirgevinst på Panoro-aksjene på rundt 750.000 kroner på under en uke. Beholdningen hans har mandag formiddag en papirverdi på rundt 2,97 millioner kroner. Aksjen handles til rundt 13 kroner.
Det er Sundt as, investeringsselskapet til rederbarna Christian og Helene Sundt, som er største eier i Panoro, med en eierandel på drøyt 12 prosent. Milliardær Edvin Austbø er femte største eier gjennom Alden as. Investor Torstein Tvenge er også aksjonær i selskapet.
Ifølge data fra Infront har Kjus Holding as kun en liten annen aksjebeholdning i oljeserviceselskapet Akastor.
Kjus har ikke besvart DNs henvendelser om en kommentar til saken mandag formiddag.
Oljeprisen på markant vei opp
Som kjent sørget koronavirusutbruddet for at børsen krakket i mars. Det ble så fulgt av et krakk i oljeprisen, som på det laveste mot slutten av april var under 20 dollar fatet for nordsjøolje (brent spot). Priskrakket kom som følge av et enormt etterspørselsbortfall da land over hele verden innførte reiserestriksjoner for å hindre koronasmitte.
De siste ukene har oljeprisen imidlertid vært på en oppadgående trend. Siden bunnen, da ett fat nordsjøolje ble handlet til 19,66 dollar, har spotprisen steget nesten 120 prosent – altså har den mer enn doblet seg.
De siste to handelsdagene har fatprisen ligget over 40 dollar to dager på rad for første gang siden starten av mars.
Optimismen i markedet kommer etter at det lørdag ble klart at Opec-landene er blitt enige om å videreføre produksjonskutt ut juli. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.