Artikkelen oppdateres.

Det italienske oljeselskapet Eni skriver ned verdien av sin andel av Vår Energi, som opererer på norsk sokkel, med mer enn 700 millioner euro i andre kvartal, tilsvarende mer enn åtte milliarder kroner.

Årsaken er at selskapet, i likhet med Total og Shell, har kuttet i sine oljeprisforutsetninger.

Eni eier om lag 70 prosent av Vår Energi, mens resten eies av PE-fondet HitecVision.

Totalt meldte Eni om nedskrivninger på 2,8 milliarder euro i andre kvartal, eller 30 milliarder kroner, hovedsakelig av olje- og gass-andeler og raffinerier.

Eni har kuttet sitt langsiktige oljeprisanslag for 2023 fra 70 til 60 dollar per fat. For 2021 og 2022 kutter selskapet anslagene på Brent-nordsjøolje fra 55 til 48 og fra 70 til 55 dollar fatet. Nå anslår selskapet en Brent-pris på 40 dollar.

Det seneste døgnet har også Shell og Total tatt ned sine oljeprisforventninger og kuttet i verdiene.

Shell skriver ned verdier for mer enn 200 mrd. kr etter å ha kuttet i prisanslagene, mens det franske selskapet Total kutter i oljeprisanslagene og barberer bort verdier for 85 milliarder kroner.

Shell venter i likhet med Total nå en Brent-oljepris på 35 dollar i år, stigende til 40 neste år, 50 dollar i 2022 og 60 dollar i 2023. Total nedjusterer sin langsiktige oljepris fra 60 til 50 dollar frem mot 2050 og anslår en snittpris på 56,8 dollar i perioden 2020-2050.

Til sammenligning opererer Equinor med et oljeprisanslag på 80 dollar fatet. Selskapets sjeføkonom redegjorde for selskapets prisanslag her.

Av Totals nedskrivninger knyttes mesteparten, 72,5 milliarder, til kanadiske oljesand-felt, som har vært kritisert og mindre lønnsomme. Total tar også nedskrivninger på LNG-prosjekter i Australia.

Sprikende oljeprisanslag

Equnor er blant få oljeselskaper som har valgt å ikke nedjustere sine langsiktige anslag for oljeprisen. Kontrasten er stor opp mot sammenlignbare selskaper. Anslagene til Total, Shell, Eni og BP er oppdatert basert på tall fra siste kvartalsrapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.