Torsdag morgen flagget det svenske eiendomsselskapet Balder over ti prosent eierskap i Entra. Det skjer etter at det svenske selskapet kjøpte 20.000 aksjer i Entra onsdag.

Balder går dermed forbi den svenske konkurrenten Castellum på aksjonærlisten i Entra, og er nå nest største eier etter Folketrygdfondet. Castellum har fortsatt et bud på Entra som styret i det norske selskapet ikke har kommet med en anbefaling om.

Balders aksjekjøp blir altså meldt dagen etter at det ble klart at SBB hadde trukket sitt bud på Entra.

Det var først 7. desember at Balder meldte at det hadde krysset fem prosent eierskap i Entra. Erik Selin, sjef i Balder, sa da at de ikke hadde til hensikt å legge inn bud på hele det norske selskapet.

– Vi foretrekker at Entra fortsetter som et børsnotert selskap på Oslo Børs. Selskapet er godt forvaltet, har en fin eiendomsportefølje og god forvaltning som over tid vil skape verdi for selskapets interessenter. Vi ser på Entra som en god langsiktig investering og har ikke tenkt å legge inn bud på hele selskapet, sa Selin, ifølge TDN Direkt.

Trakk budet

Det var altså onsdag det ble kjent at SBB, som var de som først la inn bud på Entra i slutten av november, hadde trukket seg fra budkampen.

Det skjedde etter at Entra la frem en ny verdivurdering av sin portefølje, en vurdering SBB var uenige i.

Administrerende direktør Ilija Batljan sa videre til DN at «det er veldig vanskelig når noen allerede har fått informasjon og vi ikke får samme tilgang til informasjonen».

– Jeg har opplevd dette som rigget fra begynnelsen. Det som har vært viktigst for meg er at jeg har prøvd å være korrekt og sørge for at aksjeeiere har fått samme informasjon. Denne vurderingen viser at den norske staten har solgt aksjer under rettmessig markedspris på bekostning av norske skattebetalere. Det er ikke bra, sa Batljan til DN.

Entra slo tilbake ikke lenge etterpå, og skrev i en børsmelding:

– Det er viktig for styret å understreke at SBB har fått samme tilgang til informasjon om Entra, i et datarom, som andre interessenter. SBB fikk også, som andre interessenter, tilbud om tilgang til Entras styre og ledelse, inkludert for å diskutere den oppdaterte verdivurderingen, sa styreleder Siri Hatlen i børsmeldingen.

Dragkamp

Det var i slutten av november at SBBs bud først ble kjent. Etter hvert kastet også Castellum seg på i kampen. Sistnevntes bud har Entra-styret til gode å komme med en anbefaling om.

Castellum kjøpte som kjent Nærings- og fiskeridepartementets aksjer i Entra, og sikret seg en eierandel på rett over åtte prosent.

Budet Castellum la inn lød på 170,86 kroner per aksje, 5,68 kroner høyere enn SBBs bud som nå altså er trukket.

Helt siden SBBs opprinnelige bud i slutten av november har Entra oppfordret aksjonærene til å utvise forsiktighet ved handel i selskapets aksjer frem til det er klart hva som skjer videre.

Det er fremdeles uklart når styret vil komme med sin anbefaling om Castellum-budet, men det ble onsdag opplyst at «styret vil, I henhold til lovverket, på et passende tidspunkt gi en anbefaling til selskapets aksjonærer om hvorvidt de bør eller ikke bør akseptere de(t) relevante tilbud(ene)».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.