Det norske eiendomsselskapet Entra har inngått en avtale med Gjensidige Forsikring og det svenske AMF Pensionsförsäkring om å kjøpe selskapet Oslo Areal for rundt 13,55 milliarder kroner, ifølge en melding fredag.

– Vi ser Oslo Areal som en mindre versjon av Entra, og selskapet vil styrke Entras markedsposisjon i Oslo betydelig, sier Entra-sjef Sonja Horn.

17 næringsbygg

Oslo Areal eier og utvikler næringseiendom i og rundt Oslo.

Selskapet eier 17 næringsbygg, hvorav 15 av disse ligger sentralt i hovedstaden og to ligger i Sandvika utenfor Oslo. Eiendomsporteføljen består av 222.000 brutto utleibare kvadratmeter, og har ifølge Entra betydelig utviklingspotensial med regulering av opptil 95.000 kvadratmeter og ytterligere langsiktig utviklingspotensial på rundt 45.000 kvadratmeter.

Kontorporteføljen er for øyeblikket 94,4 prosent utleid med en vektet gjennomsnittlig leieperiode på 4,7 år. 12 måneders rullende leie er estimert til å være rundt 464 millioner kroner.

Kjøpet finansieres gjennom eksisterende og nye gjeldsfasiliteter, opplyses det.

– Oslo Areal passer strategisk som hånd i hanske for Entra, både med tanke på porteføljelokasjon og dets betydelig iboende utviklingspotensial. Denne transaksjonen muliggjør ytterligere lønnsom vekst og økte aksjonærverdier i Entra fremover ved å ta i bruk vår sterke balanse, sier styreleder Siri Hatlen i Entra i en melding.

Fortsatt i budkamp

Kjøpet kommer kort tid etter at det svenske eiendomsselskapet Balder har lagt inn et pliktig bud på hele Entra, et bud som står til tirsdag neste uke.

I over ett år har Entra vært et yndet oppkjøpsobjekt blant flere svenske interessenter som har lagt inn bud på den store norske kontorbyggaktøren. Startskuddet kom i november i fjor da Ilija Batljans SBB varslet at det ønsket å sluke Entra. Et par dager senere kastet Castellum seg inn i kampen. Og ikke lenge etter kom Balder også inn i bildet.

På nyåret ble det imidlertid klart at Entra-styret ikke anbefalte budet fra hverken SBB eller Castellum. SBB solgte siden alle sine aksjer i Entra.

I dag eier Balder og Castellum omtrent en tredjedel hver av aksjene i Entra.

Entra-styrets siste svar til Balders pliktige bud var todelt, avhengig av hva slags syn man har på Entra fremover. For aksjonærer som er «opptatt av aksjenes likviditet og/eller visibilitet på fremtidig eierskap og selskapsstyring (inkludert utbyttepolitikk)» anbefaler styret tilbudet, men:

– For aksjonærer med fokus på Entras langsiktige verdiskapningspotensiale, og som legger mindre vekt på aksjenes fremtidige likviditet, selskapets eierskap og selskapsstyring, mener styret at tilbudet ikke er tilstrekkelig attraktivt til at styret kan gi en anbefaling om at tilbudet bør aksepteres, heter det i uttalelsen fra styret-(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.