Saken oppdateres.

Det svenske eiendomsselskapet SBB vil legge inn et bud på 165 kroner per aksje for å kjøpe eiendomskonsernet Entra.

Det melder Entra i en børsmelding tirsdag formiddag.

Avtalen priser Entra til 30 milliarder norske kroner. På Oslo Børs har Entra en markedsverdi på 29 milliarder kroner.

– Vi ønsker å ha Entra med oss når vi nå bygger et ledende europeisk eiendomsselskap med utgangspunkt i Norden, og har identifisert en rekke mulige synergier, både finansielle og operasjonelle, som vil komme alle aksjonærer og andre interessenter til gode, sier SBB-sjef Ilija Batljan i en melding.

SBB avventer nå en anbefaling fra styret i Entra, og aksjonærene i det norske selskapet har en mulighet til å akseptere budet før året er omme.

Entra-aksjen har steget rundt elleve prosent på Oslo Børs, og er så langt tirsdag den tredje mest omsatte aksjen bak hydrogenselskapet Nel og Equinor.

Under en digital konferanse uttalte Batljan at han har tro på at oppkjøpet vil gjøre selskapet mer verdifullt.

– Se på tallene og gjør matten, og dere vil se at transaksjonen skaper fantastisk verdi for selskapet, sa han, og la til:

– Dette er et svært attraktivt og fleksibelt tilbud for Entras aksjonærer.

30 mrd.

Avtalen innebærer at SBB betaler 115,5 kroner per aksje i cash, og 49,5 kroner i nye SBB b-aksjer. SBB-aksjen er i dag notert på Stockholm-børsen.

Til sammen betyr det at 21 milliarder kroner vil bli betalt som kontantvederlag, mens utstedelsen av rundt 296 millioner SBB b-aksjer vil tilsvare opptil ni milliarder kroner. Totalt er altså budet på rundt 30 milliarder kroner.

Entra-aksjen kommer til å fortsette å være notert på Oslo Børs. Forutsatt 100 prosent aksept av tilbudet, vil eksisterende SBB-aksjonærer ha rundt 83,5 prosent av det samlede selskapets totale aksjer, og Entra-aksjonærer vil ha cirka 16,5 prosent.

Tilbudet representerer en premie på 26,3 prosent sammenlignet med Entras tre måneders volumveide gjennomsnittskurs 23. november.

Det børsnoterte Entra-konsernet, som tidligere var statlig eid, har nå Nærings- og fiskeridepartementet som nest største eier. Departementet eier 8,23 prosent av aksjene, mens Folketrygdfondet er største eier med 8,8 prosent. Entra-konsernet har en solid økonomi, og har de siste fem årene dratt inn over 18 milliarder kroner før skatt.

Ble trukket frem

SBB var én av kjøpskandidatene First-forvalter Thomas Nielsen trakk frem som en mulig budgiver.

– Svenske SBB er kanskje den mest aktuelle kjøperen. De har vært aggressive på oppkjøp , liker offentlige leietakere og har gitt uttrykk for at de vil gjøre mer i Norge, sa han til DN tidligere tirsdag.

SBB beskriver seg selv som «Nordens ledende eiendomsselskap innen sosial infrastruktur», med erfaring med å forvalte utleieeiendom i samarbeid med nordiske kommuner.

SBB-sjef Batljan understreket at dette bare var begynnelsen på selskapets vekstplaner:
– Vi skal bygge den største aktøren innen sosial infrastruktur i Europa, og størrelse betyr noe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.