Det svenske oppkjøpsfondet EQT kjøper det asiatiske investeringsselskapet Baring Private Equity Asia (BPEA) for 6,8 milliarder euro, tilsvarende rundt 67 milliarder kroner. Det er selve selskapet EQT, og ikke noen av deres mange fond, som gjør oppkjøpet.

EQT-aksjen stiger rundt 14 prosent på Stockholm-børsen onsdag formiddag.

Venter stor vekst

BPEA har totalt 17,7 milliarder euro under forvaltning, tilsvarende litt over 170 milliarder kroner.

EQT mener de private kapitalmarkedene i Asia er ventet å vokse nesten dobbelt så mye som globale private markedet, og ventes at investorene vil øke sin eksponering mot private markeder i denne regionen.

Det svenske oppkjøpsfondet er børsnotert i Sverige med en markedsverdi på mer enn 300 milliarder svenske kroner etter kraftig kursoppgang onsdag formiddag. For å finansiere oppkjøpet av det asiatiske investeringsselskapet vil EQT utstede nye aksjer til en verdi av 5,3 milliarder euro, samt betale halvannen milliard euro kontant.

– Vi er veldig glade for å gå sammen med BPEA, som representerer en betydelig endring i vår globale utbredelse med umiddelbar panasiatisk tilstedeværelse i stor skala, sier norske Christian Sinding, som er toppsjef i EQT.

Store rådgivere

Da EQT ble børsnotert i 2019 var ett av hovedmålene å ekspandere til Asia. For å forklare hvor dyktige BPEA er tyr EQT til viktige lønnsomhetsbegreper i oppkjøpsbransjen. BPEA har ifølge EQT en sammensatt årlig vekstrate på 25 prosent på midlene fondet har hatt under forvaltning i 2019–2021. Fondet har også en brutto multippel på investert kapital på 2,6-gangen siden oppstart.

I fjor hadde BPEA inntekter på 309 millioner euro og satt igjen med et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 206 millioner euro.

De to partene har hyret inn et kobbel av transaksjonstungvektere for å bistå med prosessen. EQT har koblet på Morgan Stanley som finansiell rådgiver, samt det amerikanske advokatbyrået Kirkland & Ellis som juridisk rådgiver. Det var dette advokatfirmaet som fikk utbetalt flere hundre millioner kroner i forbindelse med riggselskapet Seadrills første restrukturering noen år tilbake. EQT har også hyret inn det svenske advokatfirmaet Vinge.

BPEA har på sin side engasjert både J.P. Morgan og Goldman Sachs som rådgivere og tre advokatfirmaer for å bistå med det juridiske: amerikanske Simpson Thacher & Bartlett og Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison, og svenske Mannheimer Swartling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.