Onsdag morgen la Norges største selskap, olje- og energiselskapet Equinor, frem tall for tredje kvartal. Det justerte driftsresultatet var det høyeste noensinne målt i norske kroner: 81,7 milliarder, tilsvarende 9,77 milliarder dollar. Likevel falt Equinor-kursen over 2 prosent, mer enn sammenlignbare europeiske oljeselskaper.

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i meglerhuset Carnegie mener det er merkelig at Equinor -kursen endte ned. delvis fordi utlendingene ikke har skjønt Equinors melding om høyere skatteutbetaling i fjerde kvartal.

– Vi har sett at utenlandske analytikere har vært opptatt av at selskapet skal betale mer i skatt i fjerde kvartal og spekulasjoner om at det betyr høyere skattetrykk neste år. Men i realiteten er det bare en periodiseringseffekt, sier Bjørgan.

-Equinor tok tyren ved hornene

Ifølge analytikeren er det helt normalt. For halvveis i året gjør oljeselskapet et anslag på hva skatten vil bli i hele 2021, basert på det de vet da og olje- og gassprisenes utvikling. Så sender de den opplysningen til skattemyndighetene og skatten fordeles over fire kvartaler. Men tidligere i år var prisene lave og dermed lav skatt. Så har petroleumsprisene gått i taket og de leverte et knallresultat nå.

– Da skjønner Equinor at de har beregnet for lite skatt, og de beregner på nytt. Da er spørsmålet om de skal begynne å betale i fjerde kvartal eller vente til de to første kvartalene neste år. Equinor tok tyren ved hornene og klasker ut mye nå i fjerde. Dette burde vært noenlunde kjent for analytikerne som kjenner skattesystemet, sier Bjørgan.

Tror store Equinor-oppkjøp kommer

Ifølge Bjørgan har de fleste analytikerne regnet rett om at det totale skattetrykket ble 130 milliarder.

– Men noen av oss trodde de skulle betale en større andel i første og andre kvartal. Når de nå gjør det i fjerde kvartal, betyr det bare en tilsvarende mindre andel neste år, sier Bjørgan.

Bjørgan har en kjøpsanbefaling på Equinor med et kursmål på 270 kroner mot 227,85 kroner som aksjen endte på onsdag.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets skriver i en oppdatert analyse at de tror Equinor kommer til å gjennomføre store oppkjøp.

–V i tror Equinor blir gjeldfrie i løpet av 2022 og ved slutten av 2021 med dagens spotpriser. Vi tolker helt klart signalene fra Equinor-ledelsen i dag at de ikke planlegger for å drive selskapet med en netto kontantbeholdning. Derfor venter vi store oppkjøp, skriver Sveen-Nilsen.

Sveen-Nilsen har en salgsanbefaling på Equinor med et kursmål på 220 kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.