Det er i resultatrapporten for fjerde kvartal det kommer frem at selskapet nå har kvittet seg med det som engang var tidenes største oppkjøp for Equinor. Kjøper er Grayson Mill Energy og kjøpesummen er 900 millioner dollar, rundt 7,6 milliarder kroner.

Det var i 2011 selskapet med Helge Lund i sjefstolen ga 4,7 milliarder dollar for eierandelen i Bakken-feltet gjennom oppkjøpet av Brigham Exploration. Siden har pengene rent ut av satsningen i Nord-Dakota. Investeringen i Bakken-feltet er den største bidragsyteren til tapene på over 200 milliarder kroner som selskapet har bokført i USA de siste 20 årene. Ifølge pressetalsmann Erik Haaland er de totale nedskrivningene siden oppkjøpet på rundt åtte milliarder dollar, nærmere 68 milliarder kroner etter dagens dollarkurs. Selskapet vil ikke være spesifikk på hva kontantstrømeffekten er av investeringen.

- Kontantstrømeffekten er noe lavere enn åtte milliarder dollar, skriver Haaland i en tekstemelding til DN.

42 milliarder borte i USA bare siste året

Det er ikke mer enn et drøyt halvår siden Torgrim Reitan og ledelsen i Equinor den gang hevdet at de hadde god tro på investeringen på land i USA. Nå har selskapet kvittet seg med to av tre investeringer på land i USA. Selskapet har bare igjen eierandelen i Marcellusfeltet, et gassfelt på østkysten av USA.

De samlede tapene på storsatsningen i USA kryper stadig oppover. For et år siden var de akkumulerte tapene etter 20 års drift på vel 20 milliarder dollar. Nå er tapene på 25 milliarder dollar, rundt 211 milliarder kroner etter dagens dollarkurs. Det betyr at selskapet bare siste året har bokført tap inkludert nedskrivninger på rundt fem milliarder dollar, over 42 milliarder kroner etter dagens dollarkurs.

- Kjempedårlig

ABGs aksjeanalytiker John Olaisen har lenge vært en skarp kritiker av Equinors satsning på land i USA. Nå er han glad for at Bakken selges.

- Jeg synes det er veldig bra, sier Olaisen.

- Du er bare glad for at de er ute av satsningen?

- Ja, og det er aksjemarkedet også. Dette er et signal på en mer fokusert internasjonal satsning. De har jo ikke lyktes på land i USA, og det er ingen grunn til at de skulle få dette til fremover heller, sier han.

Olaisen hadde en verdi på eiendelene i Bakken på 1,4 milliarder dollar, en halv milliard dollar høyere enn det eiendelene nå er solgt for.

I en analyse onsdag morgen skriver analytiker Teodor Sveen-Nilssen i Sparebank 1 Markets at Equinor etter hans beregninger har fått igjen rundt 16 prosent av investeringene i feltet. Selskapet har til sammen investert rundt 9,5 milliarder dollar. I perioden Equinor har eid feltet anslår Sveen-Nilsen en inntjening rundt fire milliarder dollar. Det betyr at selskapet får igjen rundt 900 millioner dollar av samlede utlegg på 5,5 milliarder dollar.

- Dette bekrefter at Bakken har vært kjempedårlig. Nå har vi et tall på blokken som viser hvor dårlig det har vært. Men vi har visst en stund at virksomheten på land i USA har vært dårlig. Jeg tviler på at investorene har lagt noen verdi til grunn for Equinors landvirksomhet i USA, sier Sveen-Nilsen.

Fikk gjennomgå

Det er også virksomheten i Bakken -feltet som fikk mest gjennomgå i de mange internrevisjonsrapportene Dagens Næringsliv omtalte i mai i fjor.

DN avslørte da at selskapets virksomhet i USA og Nord-Dakota spesielt var preget av rot og kaos. Regninger ble ikke betalt i tide, utstyr forsvant, søksmålene sto i kø og selskapet skyldte milliardbeløp til landeiere.

Signaler om salg

De første signalene om et mulig salg av andelen ga konserndirektør Al Cook i et intervju med DN tidligere i år.

- Når vi ser på Bakken, må vi stille oss spørsmålet om hvordan vi skaper størst verdi; er det gjennom å drive Bakken videre selv som operatør, gå i partnerskap eller å selge feltet, sa Cook for en måned siden.

Salget kommer bare vel to måneder etter at Anders Opedal tok over som ny toppsjef i selskapet. Nå vil han bruke pengene på eiendeler som gir større avkastning.

- Equinor optimaliserer sin olje- og gassportefølje for å styrke selskapets lønnsomhet og gjøre det mer robust for framtiden. Ved å selge våre eierandeler i Bakken-feltet realiserer vi inntekter som kan anvendes på mer konkurransedyktige eiendeler i vår portefølje, og dermed skape høyere verdi for våre aksjonærer. I løpet av de siste årene har vi styrket sikkerheten, kostnadseffektiviteten og CO2-intensiteten i Bakken-feltet betydelig, og jeg er trygg på at Grayson Mill Energy vil fortsette dette arbeidet, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.