Volatilitetsindeksen (Vix), ofte bare kalt fryktindeksen, fortsetter å falle torsdag ettermiddag. Nå ligger indeksen under 20 poeng, som ifølge CNBC er et nivå flere investorer anser som en slags sikkerhetssone for aksjemarkedet.

I starten av februar lå Vix-en på 37 poeng, det høyeste på to og et halvt år. Aksjemarkedene i USA korrigerte endte med å korrigere nærmere ti prosent etter at lønnsveksten fikk et hopp og lange amerikanske statsrenter hoppet etter. Høyere renter på statsobligasjoner gjør det som regel mindre attraktivt å investere i aksjemarkedet.

Forvalter Jomar Kilnes i Forte Fondsforvaltning tror ikke rentene ene og alene var grunnen til en korreksjon, men at økte renter var beleilig for investorer som trengte et pust i bakken.

– Jeg tror at markedet har gått så bra så lenge at folk gjerne vil ta en pause, og da gjelder det å finne en knagg å henge det på. Og renter er vel en god en som sådan, sier Kilnes.

Ligger an til mer oppgang

Onsdag kom inflasjonstall fra USA som viste en årsvekst på 1,8 prosent, mot ventet 1,7 prosent. Markedet svarte med å sende rentene opp ganske betydelig på kort tid, men de ga ingen negative utslag på de amerikanske børsene som sluttet opp over én prosent onsdag kveld.

– Det er fristende å lese reaksjonen som et tegn på at korreksjonen går mot slutten. Den dominerende historien i går var at høyere renter er bra for finansaksjer, skrev sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i torsdagens morgenrapport.

Siden amerikanske inflasjonstall ble sluppet onsdag er renten på tiårige statsrenter i USA opp over ti basispunkter. Torsdag ettermiddag er alle de tre nøkkelindeksene på Wall Street opp i førhandelen, som indikerer at børsene i USA vil stige videre.

Kilnes mener det er mye som nå tyder på at korreksjonen er over.

– Det var en korreksjon og det var helt klart på tide, men nå kan det ta seg opp videre. Vi tror dette kan være en bra inngang, og at vi har en bra tid foran oss, sier forvalteren.

Favoriserer Oslo Børs

Kilnes forvalter fondene Forte Trønder og Forte Global. I 2016 leverte Forte Trønder en avkastning på 51 prosent til sine kunder. I fjor gikk det langt dårligere. Forte Trønder var en ytterst få norske fond som leverte negativ avkastning. Hittil i år er fondet igjen blant de beste. Eller rettere sagt et av dem som har levert minst negativ avkastning.

Ifølge en fondsforvalterundersøkelse gjort av Bank of America Merrill Lynch i februar, mener 70 prosent av de spurte at den globale økonomien ligger sent i syklusen, skriver Marketwatch. Det er den høyeste prosentandelen som mener det siden januar 2008, rett før finanskrisen fikk vind i seilene.

Den siste delen av den økonomiske syklusen sammenhenger vanligvis med høydepunktet i markedet.

Kilnes mener derfor Oslo Børs ligger bedre an enn mange andre utenlandske børser.

– Oslo Børs heller mer mot de sektorene som ligger lavt i syklusen. Olje, shipping og materialer har en god oppside, sier han.

Trønderens aksjetips

– Hvilke aksjer burde man jakte på nå?

– Vi har en god del innen oljeservice, som for eksempel Subsea 7 som har falt mye og falt ufortjent. Aker BP har kommet en del ned. DNO har vi mye av. Vi tror fortsatt på sterk oljepris. Ellers har vi Nel og Hexagon som er et spill på hydrogen og er langsiktig. I shipping har vi tro på bulksektoren og favoritten vår er MPC Container Ships, sier Kilnes.

Han sier noen kunder har vært engstelige de siste ukene, og vil sikre gevinst og flytte det over til renter. De fleste har sittet i ro, mens de også har sett noen nytegninger.

– Så lenge man stort sett forholder seg i ro vil man tjene på det over tid, sier Kilnes.(Vilkår)

Dette kommer sentralbanksjef Øystein Olsen garantert til å si i kveldens årstale
01:35
Publisert: