Tiltagende virusfrykt i Kina ga bredt børsfall verden over mandag. De fleste asiatiske børsene holder nyttårsstengt, men børsene i Europa og USA falt alle markert.

Oslo Børs hadde sin svakeste dag siden oktober 2019, etter at Børsen nylig har satt nye topprekorder. En av dem som merket det, er investor Erling Neby. Han har ingen planer om å endre eksponeringen mot aksjemarkedet.

– Jeg sitter helt rolig i båten, sier Neby, mens han understreker at han ikke er spesielt aktiv i å handle kortsiktig på børsen.

Han har hatt flere nedturer enn oppturer de seneste par årene.

– Fjoråret var dårlig, og det var 2018 også, men jeg kan trøste meg med at 2017 var veldig bra. Summerer man disse årene, og deler på tre har jeg fått valuta for pengene. Det er mitt perspektiv, og det gjør at jeg sover rimelig bra, sier han.

Neby har tjent gode penger som radioimportør, og har plassert mye av midlene i aksjemarkedet, samt investeringer i blant annet kunst.

:

Tror ikke på ekspertene

Blant aksjene investoren sitter med, er inkassoselskapet B2 Holding. B2 var en av taperne etter at DN meldte nyheten om at forslaget til den nye loven som skal regulere inkassobransjen kan bety en halvering av inntektene for selskapene som står for pengeinnkrevningen.

:

Aksjen endte ned nesten tre prosent på Oslo Børs, men var opp da DN snakket med Neby tidligere på dagen.

– Ja, der ser du. Det svinger, og jeg har ikke tenkt å gjøre noe med det, sier Neby.

Hans hovedinvesteringer er i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte konglomeratet Aker, meglerhuset ABG Sundal Collier og bildelsprodusenten Kongsberg Automotive. Alle aksjene falt markert mandag, der Kongsberg Automotive falt mest med mer enn fire prosent.

– Sistnevnte er jeg overbevist om at kommer til å gå som en kule på sikt. ABG er stabil i dag, og har fått litt fart på butikken sin i Sverige. Hvis det fortsetter sånn kan det bli spennende, sier han.

– Forferdelig

– Men coronavirusutbruddet påvirker ikke dine vurderinger her?

– Jeg sitter og følger med, men tar gode råd med en klype salt. Disse ekspertene som har gått på pengeskole tar nesten like feil som meg, sier Neby og fortsetter:

– Jeg tenkte egentlig ikke å si så mye om det. Jeg skjønner selvsagt at det kan ha en innvirkning på kort sikt, med fall i etterspørsel etter olje også videre. Det er forferdelig det som skjer i Kina, men det skjer så mye annet i verden som er på det planet at jeg foreløpig ikke kan se at dette skal gjøre noe på lang sikt.

Investoren har solgt sine aksjer i flyselskapet Norwegian av «private grunner», og vil ellers ikke si noe om hva som skal til for at han eksponerer seg mindre mot aksjer.

– Jeg har en del utbytteaksjer, og jeg håper jeg kan få såpass utbytte at jeg kan leve godt og betale skatten min, sier Neby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.