Gjennom selskapet Gamst Invest har den tidligere utenlandsproffen Morten Gamst Pedersen (35) investert penger i blant annet børsnoterte aksjer og eiendom.  2016 ble sterkt år for fotballspillerens investeringsselskap.

I årsregnskapet for 2016, som nylig ble sendt inn til Brønnøysund, kommer det frem at selskapet fikk et årsresultat på 4.724.138 kroner. 

Fotballkarrieren er ikke fullt så fremgangsrik for 35-åringen. Så langt i år har midtbanespilleren startet i 12 av Tromsøs seriekamper, uten nettkjenning. Laget ligger nest sist i den norske toppserien, med 14 poeng på 16 kamper.

Verdien av investeringsselskapets markedsbaserte aksjer, som strekker seg fra shipping til it, steg til nesten 15 millioner kroner gjennom 2016, mens kostprisen for de samme aksjene var drøye ni millioner kroner. 

Tromsø-spillerens investeringsselskap har truffet veldig godt med sin største investering på drøyt to millioner aksjer i det integrerte it-selskapet Itera as, som leverer konsulent-, kommunikasjons- og driftstjenester. Da Gamst Invest gikk inn betalte de i underkant av tre kroner aksjen. Ved nyttår var aksjekursen steget til 5,20 kroner, men den har ikke stoppet der. Mandag ble Itera-aksjen handlet til over syv kroner stykket, noe som innebærer at Gamst Invests aksjeposthar en verdi på nærmere 15 millioner kroner.

Satser med familien

Fotballkarrieren er kanskje ikke lenger hva den var for 35-åringen. Så langt i år har midtbanespilleren startet i 12 av Tromsøs seriekamper uten å få en eneste nettkjenning.

Gamst Pedersen eier 80 prosent av investeringsselskapet, mens pappa Ernst Pedersen og onkel Olav Werner Pedersen eier ti prosent hver. Onkelen er også styreleder og kontaktperson for Gamst Invest.

Morten Gamst Pedersen viser gjennom medieansvarlig i Tromsø IL til onkelen for kommentarer til resultatene i Gamst Invest. 

– Det gikk bra i aksjemarkedet i 2016?

– Det går veldig bra. Men det gjorde det vel med andre som også var investert i gode aksjer i fjor, svarer Olav Werner Pedersen og fortsetter:

– Vi har unngått oljeaksjer og har heller ingen aksjer innen oljeservice. Vi har kun kjedelige selskaper som leverer utbytte.

– Har dere beholdt aksjene i Itera?

– Ja. Vi tror det er mer å gå på. Vi tror på sektoren. Det er en organisasjon som er velsmurt for det som skjer fremover. Vi skal inn i en digitaliseringsbølge, og dette er ikke bare snakk om å kunne bruke et regneark. Nå er det noe helt nytt, sier en begeistret Pedersen på telefonen.

– Har dere utvidet porteføljen siden nyttår? 

– Ja, vi har kjøpt en del andre aksjer, men siden jeg er på ferie har jeg ikke fullstendig oversikt, sier styrelederen.

Regnskapet til Gamst Invest avslører at fotballspilleren også har investert i forskjellige eiendomsselskaper. Blant disse er Gastranor, et selskap der fotballkompisen Lars Iver Strand er styreleder. 

Satser ved sjøen

Privat har Morten Gamst Pedersen også bygd opp en pen portefølje innenfor eiendom. I Tromsø, eier han en sjønær leilighet i Lanesbukta, som ble kjøpt for 3.185.000 kroner i 2004. I Trondheim, hvor Gamst Pedersen spilte etter hjemkomsten fra profftiden i England og Tyrkia, sikret han seg i 2015 nok en sjønær leilighet, denne gangen med Nidelven som nærmeste nabo. Leiligheten ble kjøpt for 9.500.000 kroner.

Også i Oslo har den tidligere utenlandsproffen kommet seg inn på eiendomsmarkedet. I 2012 la han drøyt 17 millioner kroner på bordet for en leilighet på fasjonable Tjuvholmen. Gamst Pedersens leilighet ligger midt mellom bydelens gallerier og spisesteder, og med ett minutts gangavstand til Tjuvholmen badeplass. Totalt har fotballspilleren tatt opp lån på 25,65 millioner kroner for å sikre seg de tre leilighetene, mens kostprisen ligger nærmere 30 millioner kroner.

Dropper utbytte

Selv om 2016 ble et godt år for Gamst Invest har selskapet valgt ikke å betale utbytte. Overskuddet overføres egenkapitalen, som nå ligger på 8,3 millioner kroner. Selskapet ble startet i 2005 med en aksjekapital på 100.000 kroner. Selskapet har en langsiktig gjeld på 10.550.000 kroner. Alle pengene er utlånt fra Gamst Pedersen privat og han krevde ikke renter av pengene i 2016, fremkommer det av regnskapet.  (Vilkår)

En uke til Norseman: Her er favorittene
Norseman er kjent som ett av verdens hardeste triatlon. Deltakerne skal gjennom 3,8 km svømming i Eidfjord, 18 mil på sykkel over Hardangervidda og et maraton, 42 km, til mål på Gaustatoppen.
01:60
Publisert: