Selskaper som mottar krisehjelp fra EU-land vil ikke få lov til å beta utbytte, kjøpe tilbake aksjer eller gi bonuser eller lignende, ifølge et offisielt dokument som Financial Times har fått tilgang på.

Selskaper som har mottatt krisehjelp vil også forbys å ta «stor risiko» eller til og med å ta del i «aggressiv kommersielt utvidelse», ifølge dokumentet. Selskapene vil ikke kunne kjøpe opp konkurrerende selskaper eller andre aktører i samme sektor mens de betaler EU-landet tilbake.

Ble nedstemt i Norge

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville at også Norge skulle forby selskaper som har mottatt krisehjelp å betale utbytte, men dette forslaget var det ikke flertall for i Stortinget. Regjeringen og Frp ønsket ikke å si nei til utbytte.

– Dette er penger fra fellesskapet. Det vil trekkes fra pensjonene til kommende generasjoner, men nå er det nødvendig å bruke disse pengene, sa Støre til VG i midten av mars.

– Derfor må alle som mottar kriselån eller garantier fra staten, signere på at de ikke tar ut penger fra bedriftene før gjeld til fellesskapet er betalt tilbake, la han til.

Både SV og Rødt har kommet med lignende forslag tidligere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.