Alle de europeiske børsene åpnet markant ned torsdag. Men fallet var mindre enn i USA onsdag kveld, og i Asia natt til torsdag. Det europeiske børsfallet lå gjennom store deler av torsdagen på mellom én og to prosent.

Ferske og svake amerikanske inflasjonstall for september torsdag ettermiddag ga forventninger om en flat åpning på de amerikanske børsene torsdag ettermiddag, noe som også løftet de europeiske børsene noe utover ettermiddagen.

Men da handelen åpnet på Wall Street falt alle de ledende indeksene ned i rødt, og fortsatte den negative trenden som ble satt før helgen.

Ved 16-tiden torsdag ettermiddag var dette situasjonen på noen av de ledende europeiske børsene.

  • FTSE 100-indeksen i London ned 1,0 prosent.
  • Dax-indeksen i Frankfurt gjør det minst dårlig med et fall på 0,1 prosent.
  • CAC 40 i Paris er ned 0,6 prosent.
  • Zürich-børsen ned 1,8 prosent.
  • Milano-børsen er ned 0,4 prosent.
  • Ibex 35 på Madrid-børsen faller 0,6.
  • RTS-indeksen i Moskva ned 1,2 prosent.

Den brede Euro Stoxx 50-indeksen, som viser den generelle utviklingen på de europeiske børsene faller 0,4 prosent.

I Skandinavia er Stockholm-børsen ned 1,9 prosent. København-børsen går helt mot strømmen og stiger 0,2 prosent.

I likhet med i USA og Asia er det frykten for handelskrig, særlig mellom USA og Kina, og høyere rentenivå som forårsaker børsnedgangen. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner steg torsdag til 3,25 prosent, det høyeste nivået på syv år. Høyere rente på statspapirer gjør at mange investorer selger seg ned i aksjemarkedet og plasserer heller pengene i rentepapirer.

Teknologigiganter som Amazon, Alphabet (Google), Microsoft, Apple, Facebook og Tesla har stått for mesteparten av oppgangen som har drevet den amerikanske børsen det siste året, og mange investorer synes nå det er på tide å ta ut denne gevinsten. Dette har drevet nedgangen for teknologiselskaper verden over den siste uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arkitekturprofessor om Røkkes skyskraper-drøm:
– Den som er høyest, er best. Behøver ikke si mer
01:19
Publisert: