Den store amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil etterforskes nå av det amerikanske børstilsynet (SEC) for å ha overvurdert verdien av et av sine viktigste olje- og gassfelt. Utviklingen kommer etter at en ansatt i selskapet leverte inn en klage i fjor høst, ifølge Wall Street Journal.

Exxon ønsker ikke å kommentere saken til WSJ. Den nåværende statusen for etterforskningen er ukjent, og heller ikke SEC har kommentert saken.

Exxon-aksjen faller 3,7 prosent i førhandelen på New York-børsen fredag.

Flere personer som var involvert i å verdsette en sentral eiendel i oljefeltet Permian Basin, for tiden det høyest produserende amerikanske oljefeltet, klaget under en intern vurdering i 2019 på at ansatte ble tvunget til å bruke urealistiske antagelser om hvor raskt selskapet kunne bore brønner der.

Dette var for å komme frem til en høyere verdivurdering, ifølge en kopi av klagen som ble gjennomgått av The Wall Street Journal. Minst en av de ansatte som klaget, fikk sparken i fjor, ifølge en person som er kjent med saken.

Hvis Exxon blir spurt om verdivurderingen fra 2019, vil selskapet fremlegge informasjon som viser at selskapets faktiske produksjon oversteg boreestimatene. Det sa Casey Norton, talsperson for selskapet. Han sa også at Exxon ikke kunne gå nærmere inn på hvorfor den ansatte måtte forlate selskapet.

Under SEC sin ordning for varslere kan enkeltpersoner som gir informasjon som resulterer i en straff få en andel av boten selskapet må betale.

Kan bli etterforsket av Biden-utnevnt SEC-sjef

Etterforskningen av denne saken kan nå komme til å bli ledet av en person utvalgt av Joe Biden-administrasjonen. Det forventes at den kommende presidenten vil velge Gary Gensler som ny leder for SEC. Gensler har tidligere blant annet hatt en lederstilling i storbanken Goldman Sachs.

Exxon hadde som mange andre oljeselskaper et vanskelig år i 2020, som følge av det kraftige fallet i oljeetterspørsel forårsaket av koronapandemien. Selskapet leverte et av dets verste resultater noensinne med milliarder av dollar i tap.

I november trakk Exxon seg fra en ambisiøs plan for å øke den samlede olje- og gassproduksjonen med en million fat om dagen innen 2025. Selskapet sa at de ville kutte milliarder av dollar fra de planlagte investeringene de neste fem årene, for kun å investere i de beste prosjektene.

Selskapet mener Permian Basin-feltet i West Texas og New Mexico fortsatt er en viktig del av planene.

I mars 2019 sa Exxon-sjefen Darren Woods at Exxon ville øke olje- og gassproduksjonen på feltet til en million fat om dagen allerede i 2024, opp fra tidligere estimater på 600 000 innen 2025. Det nye målet ville utgjøre omtrent 25 prosent av Exxons totale produksjon før koronapandemien. Selskapet har ikke oppdatert sine produksjonsmål siden det kunngjorde budsjettkutt i november.

– Ingen jeg kjente i organisasjonen trodde dette var mulig; presset for å innfri Woods' løfte til markedet gjennomsyret organisasjonen, sa varsleren i klagen.

Nøkkelen til Woods sitt mål var å øke produksjonen på Permian Basin som Exxon anskaffet i 2017 for 6,6 milliarder dollar, i et område kalt Delaware Basin. Exxon har jevnlig promotert dette området som det mest lovende.

– For vår største ressurs, som er Delaware Basin, er vi bare i ferd med å gyve løs, sa Neil Chapman, som leder Exxons olje- og gassdivisjon, under selskapets årlige investordag i mars i fjor.

WSJ rapporterte tidligere at noen Exxon-ledere i 2018 opprinnelig hadde estimert nåverdien av Delaware-bassenget til rundt 60 milliarder dollar. Men noen ansatte involvert i selskapets årlige utviklingsplanlegging estimerte sommeren 2019 at områdets netto nåverdi var nærmere 40 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.