Fabian Søbak har sammen med sin far bygget opp Self Storage Group, Norges desidert største minilagerselskap, og kjøper stadig mer lagerplass for å gjøre butikk på nordmenns trang til ekstra lagring.

Det hele startet da han som 15-åring pakket ned is til sjåfører på Hennig-Olsen-fabrikken på Hvalstad i Asker.

– Da skjønte jeg at det var mye penger i is, sier han.

To år senere brukte han alle pengene fra sommerjobben på en gammel, slitt salgsvogn fra Polen og begynte å selge is på en badeplass i Asker. Etter hvert kjøpte han inn flere vogner og fikk samtidig flere ansatte under sine vinger.

Senere leide han en tomt i Asker og begynte å importere vogner fra Tyskland som han lagret på tomten og solgte videre. Der var det lite penger å hente.

– Så begynte jeg å oppbevare containere på tomten, som jeg leide ut, sier han.

Interessen var kjempestor.

Sluker andre lagerselskap

Søbak fikk med sin far, Gustav Søbak, som har drevet med eiendom i over 30 år. Sammen startet de i 2009 opp OK Minilager med 50 prosent egenkapital hver.

Slik etablerte de et selskap som etter hvert skulle bli ledende i et marked som bare vokser og vokser. Fabian Søbak er administrerende direktør i selskapet.

I fjor fikk far og sønn Søbak med seg milliardær og investor Øystein Stray Spetalen på laget da han gjennom investeringsselskapet Ferncliff kjøpte seg opp til å bli største aksjonær i minilagerselskapet. Han sitter nå på 25 prosent av aksjene.

Kort tid etter kjøpte selskapet opp City Self Storage fra boliggiganten Selvaag, og i 2017 kjøpte de også opp Minilageret as, og skiftet navn til Self Storage Group.

Nå er Søbaks selskap utvilsomt Norges største på minilager og er verdt over en milliard kroner.

Kjøper mer plass

De røde lagerdørene står tett i tett over flere etasjer.

På Torshov i Oslo leier Fabian Søbak ut 600 lagerboder gjennom City Self Storage. Akkurat sånne som du ser i amerikanske tv-serier. Svære garasjedører med hengelås på.

Sammen med finansdirektør Cecilie Hekneby i Self Storage Group viser han frem bodene som spenner fra alt fra én kvadratmeter til dem som vil oppbevare et par ski eller en kajakk, til 30 kvadratmeter for dem trenger plass i forbindelse med flytting.

– Det er veldig gøy å holde på med dette. Mange har lite plass i leiligheten eller huset sitt, og da er det fint å kunne tilby ekstern lagringsplass til dem som trenger det, sier Søbak.

Det har gått fort i svingene i høst. I slutten av oktober tok Søbak og Spetalen minilagerselskapet på børs. Self Storage Group ble verdsatt til 671 millioner kroner. Nå, to måneder senere, har selskapet steget med 23 prosent på Oslo Børs og er verdsatt til 1,1 milliarder kroner.

I samme periode har Spetalen-selskapet kjøpt opp eiendommer i Larvik og Tromsø, i tillegg til at det har kjøpt opp Minilager Norge as for 50 millioner kroner. Det har gitt selskapet 6200 kvadratmeter med ny lagerplass.

Stjernegalleri

Det er heller ikke mangel på finansstjerner i selskapet, som har klart å lokke til seg noen av de aller heteste investorene.

Etter Spetalen, som eier 25 prosent av aksjene, og far og sønn Søbak som eier henholdsvis 15 prosent hver, kommer milliardær Kjetil Holta og eiendomsinvestor Runar Vatne med sine 5,93 prosent og 4,05 prosent av aksjene.

Vatne sitter også i styret sammen med Spetalens høyre hånd, Martin Nes, som er styreleder.

Ellers finner man på listen over de 30 største aksjonærene Klaveness-familien, investor Jan Haudemann-Andersen, forretningsadvokat og investor Einar Jørgen Greve, Rasmussengruppen, Varner-brødrene Petter, Joakim og Marius Varner, tidligere aksjemegler og nå investor Ketil Skorstad, og eiendomsinvestor Simen Thorsen, som forrige uke dukket opp på listene for første gang med 227.000 aksjer verdt 3,8 millioner kroner.

Fabian Søbak og pappa Gustav Søbak sitter hver for seg på aksjer som er verdt 160 millioner kroner.

Utelukker ikke flere oppkjøp

Administrerende direktør Fabian Søbak utelukker ikke at det kan dukke opp flere muligheter for oppkjøp.

– Oppkjøp er veldig spennende for oss, men det er helt nødvendig med organisk vekst også. Vi opplever at Norge er underutviklet på minilagerløsninger, sier Søbak.

Han peker på at Norge henger langt bak de andre skandinaviske landene, som igjen henger langt bak Europa på å benytte lagerløsninger. Ifølge den årlige undersøkelsen European Self Storage Annual Survey gjort av den internasjonale minilagerorganisasjonen Fedessa, leide nordmenn 0,016 kvadratmeter lagerplass per innbygger i 2017. Til sammenligning ligger Sverige på over det dobbelte på 0,041 kvadratmeter per innbygger, mens innbyggere i lagerkjempen USA leier i gjennomsnitt 0,878 kvadratmeter hver.

– Vi ser at det er store muligheter i Skandinavia. Det er veldig lett å skalere opp det her, sier Søbak.(Vilkår)

Audis flaggskip viser fremtiden
Audi A8 er en skikkelig baksetebil som viser teknologien som kommer i billigere modeller om kort tid.
01:44
Publisert: