Selskapet strever med en bred nedgang i annonsekjøp, utfordringer knyttet til Apples nye personvernregime i operativsystemet iOS og økende konkurranse fra kinesiske Tiktok.

Det gjenspeiles i rykende ferske tall for årets tredje kvartal, som viser inntekter på 27,7 milliarder dollar mot 29 milliarder dollar i samme periode i fjor. På forhånd ventet analytikerne en omsetning på 27,4 milliarder dollar, ifølge Refinitiv.

Tredjekvartalsresultatet innebærer et fall i omsetningen på fire prosent sammenlignet med i fjor, og forsterker dermed trenden fra andre kvartal – som bød på det første inntektsfallet i selskapets 18 år lange historie.

Annonseinntektene, som er Metas desidert største inntektskilde, falt med rundt én milliard dollar i tredje kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Samtidig steg kostnadene med 19 prosent, og i sum gjør dette at driftsresultatet nær halveres fra samme periode i fjor – til 5,6 milliarder dollar.

Halveres gjør også resultatet etter skatt, som falt fra 9,1 milliarder dollar i tredje kvartal i fjor til 4,4 milliarder dollar i tilsvarende kvartal i år.

Stuper i etterhandelen

Onsdag falt Meta-aksjen 5,6 prosent i den regulære handelen frem til børsen stengte klokken 22 norsk tid. Litt før klokken 23 norsk tid onsdag har aksjen falt ytterligere 14,5 prosent i etterhandelen. Tiden vil vise om det kraftige fallet i etterhandelen blir reflektert når de amerikanske børsene åpner torsdag klokken 15.30 norsk tid.

– For å gi litt kontekst for tilnærmingen vi tar inn i arbeidet med å lage budsjettet for 2023, gjør vi betydelige endringer for å kunne drive mer effektivt. Vi stanser ansettelsesveksten på noen områder, minker antallet i andre avdelinger, og investerer i nye ansettelser bare i de viktigste områdene, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

I sum endte resultatet per aksje på 1,64 dollar, ned fra 3,22 dollar for tredje kvartal i 2021. Her spådde til sammenligning analytikerne 1,89 dollar per aksje, igjen ifølge Refinitiv.

Selskapet oppdaterer guidingen for fjerde kvartal, med en ventet omsetning på 30 til 32,5 milliarder dollar. Dette er lavere enn ventet, skriver CNBC.

2000 milliarder kroner i luften

Aksjekursen er mer enn halvert siden nyttår og er også inne i sin 13. måned på rad med kursfall. Aksjen handles nå for priser man ikke sett siden slutten av 2018.

For Meta-aksjonærene var spesielt en torsdag i starten av februar i særklasse tung – da raste aksjen hele 26 prosent, og noe som også forduftet aksjonærverdier for over 2000 milliarder kroner.

Verdifallet var det største for et amerikansk selskap gjennom tidene, og kom etter en fjerdekvartalsrapport som viste både inntekter og antall månedlige brukere som var lavere enn ventet.

Kort tid etter en annen, skuffende kvartalsrapport lagt frem i begynnelsen juli, uttalte Zuckerberg at selskapet vil ansatte 30 prosent færre i 2022 enn tidligere planlagt, og han ba sine ansatte om å forberede seg på en «dyp økonomisk nedtur».

– Realistisk sett er det trolig en del mennesker i selskapet som ikke skulle vært her, sa Zuckerberg, noe som også førte til uro internt.

Lener seg tungt på annonseinntekter

I forrige kvartal kom over 95 prosent av selskapets inntekter fra annonser, i likhet med slik inntjeningen til Meta har vært i årevis. Dette gjør selskapet mer eksponert for den makroøkonomiske motvinden som nå presser bedrifters budsjetter – og annonsebruk.

– Det er en vanskelig tid å være et stort sosiale medier-selskap i akkurat nå. Du står overfor stort press på inntjening, brukertall, med en økonomi i forverring på toppen av dette, sa Debra Aho Williamson, analytiker hos Insider Intelligence til Wall Street Journal i forkant av kvartalstallene.

Blant annet derfor satser selskapet store summer på at Metaverset skal bli det neste store. I kvartalsrapporten kommer det frem at Metas Reality Labs-avdeling, som spiller en sentral rolle i Metas Metaverse-planer, hadde en omsetning 285 millioner dollar i kvartalet – et fall på 49 prosent fra samme periode i fjor.

I sum har Meta et tap på 3,6 milliarder dollar på Reality Labs-virksomheten i kvartalet, mot et tap på 2,6 milliarder i samme periode i fjor.

Det bekrefter dermed interne dokumenter nevnte Wall Street Journal fikk tilgang til. Dokumentene viser nemlig Metaverse-satsingen går dårligere enn Meta selv planla, takket være det som skal være haltende teknologi, uinteresserte brukere og at selskapet er uklare på hva som skal til for å lykkes med satsingen.

Brukertallene for Metaverset, som Meta har håpt skulle bikke 500.000 i måneden ved utgangen av 2022, ligger nå under 200.000. Det har fått Meta til å jekke målet for året ned til 280.000 månedlige brukere.

De fleste som besøker Metaverset skal, ifølge dokumentene, slutte å bruke tjenesten etter én måned, og brukertallene skal ha falt jevnt og trutt fra i våres. I tillegg er terskelen for å bruke tjenesten relativt høy, all den tid man må ha et av Metas Quest-VR-headset. Det billigste av disse selges for 400 dollar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.