I snart to tiår har hedgefond-forvalter Ole Andreas Halvorsen gang på gang truffet blink i aksjemarkedet. De siste årene har han gjennom hedgefondet Viking Global Investors lastet opp med amerikanske teknologiaksjer, og har sittet på enorme posisjoner i de aller største gigantene.

Hedgefondet eide på et tidspunkt nær én prosent av hele Facebook. Inntil nylig satt fondet på rundt 0,40 prosent av aksjene i Facebook, men ferske posisjonsoversikter viser at Halvorsen har solgt seg kraftig ned.

Halvorsen selger – Oljefondet kjøper

Forvalteren har solgt rundt en tredjedel av beholdningen i Facebook. Basert på snittkurser fra april til juni, utgjør det et nedsalg på rundt 4,6 milliarder kroner. Utregning basert på snittkurser, gir trolig ikke et helt riktig bilde siden Facebook-aksjen har svingt som en jojo de siste fire månedene.

I slutten av juli falt Facebook-aksjen 19 prosent over natten etter at toppsjef Mark Zuckerberg og hans kolleger i Facebook skuffet investorene da de kommuniserte svakere bruker- og inntektsvekst fremover. Halvorsen tapte milliarder.

Investoren fra Østfold kan ha solgt både før og etter det bratte kursfallet, og dermed kan det reelle nedsalget variere stort.

Også i Netflix har Halvorsen redusert beholdningen betydelig. Basert på snittkurser har hedgefondet solgt Netflix-aksjer for 2,8 milliarder kroner.

I motsetning til Halvorsen har Oljefondet ikke solgt noen av sine aksjer i Facebook. Tvert imot har de kjøpt seg ytterligere opp og har nå aksjer i Facebook for 34 milliarder kroner. Oljefondet er nå 12. største aksjonær i Facebook.

Satser på Amazon

En sammenstilling DN har gjort av Viking Global Investors porteføljeendringer, viser at hedgefondet ved utgangen av juli hadde tjent 4,7 milliarder dollar de tre siste årene, tilsvarende 39 milliarder kroner, på de såkalte Fang-aksjene: Facebook, Amazon, Netflix og Google (Alphabet).

Hedgefondet har tjent mest på e-handelsselskapet Amazon og Googles morselskapet Alphabet: 13 milliarder kroner på hvert selskap.

I Facebook har hedgefondet en gevinst på 7,8 milliarder kroner og 5,6 milliarder kroner i Netflix.

De ferske posisjonsendringene viser at Halvorsen har solgt aksjer i Alphabet, men satset mer på Jeff Bezos' Amazon. Han har kjøpt Amazon-aksjer for 1,6 milliarder kroner.

Viking Global Investor har rundt 200 milliarder kroner under forvaltning, og har tiltrukket seg et kobbel norske investorer, blant andre Egil Stenshagen, Knut G. Aspelin, Jan Petter Collier og Johan H. Andresen.

«Får det til å blinke i varsellampene»

Fang-aksjene har med unntak av Facebook hatt en ellevill oppgang det siste året. Amazon-aksjen har steget 95 prosent, Netflix 97 prosent og Google 34 prosent. Ingenting ser ut til å kunne stoppe de store teknologiselskapene som leverer glimrende avkastning til investorene.

Storbanken Morgan Stanley tror teknologiaksjenes sterke vekst sammenlignet med resten av markedet kan by på ruskevær fremover.

«Få aksjer bærer vekten til markedet. Det er et tegn på utmattelse og etter vårt syn et dårlig tegn for videre oppgang», skrev banken i et notat forrige uke, ifølge Marketwatch.

Banken skriver videre at Apples nye markedsverdi på 1000 milliarder dollar «får det til å blinke i varsellampene».

Tigergutten

Ole Andreas Halvorsen forlot Norge etter han gikk ut av sjøkrigsskolen på 1980-tallet. Han flyttet til USA og gikk ut av eliteskolen Stanford University i San Francisco som en av de beste i sitt kull.

Mens Halvorsen briljerte på Stanford, var finanslegenden Julian Robertson, omtalt som «Mr. Hedge fund» og en av USAs største hedgefondforvaltere, i ferd med å bygge opp hedgefondet Tiger Management som skulle bli startskuddet for den moderne hedgefondbransjen – og veien til suksess for Ole Andreas Halvorsen.

Østlendingen ble etter Stanford introdusert for Robertson og steg kjapt i gradene i Tiger-systemet. Etter hvert ble han nummer to i rekken etter Tiger-sjef Julian Robertson, men sluttet brått og tok med seg stjerneanalytikerne Brian Olson og David Ott for å etablere Viking Global Investors.

Les også:Slik ble han verdens sjette største hedgefond-forvalter

Halvorsen er en av nærmere 40 avhoppere fra Tiger som har startet egne hedgefond siden Robertson og Tiger stengte ned i 2000. På Wall Street går Halvorsen og de andre avhopperne bare under navnet «Tiger Cubs», på norsk «tigergutter».

Ifølge magasinet Forbes er Halvorsen verdens niende rikeste hedgefondforvalter.

– Han er antagelig den største. Helt klart en av, om ikke den beste, sa Robertson om Halvorsen til DN i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her benekter Sandberg at han glemte å varsle om Iran-tur
– Jeg har gjort tre feil, sa Per Sandberg på en pr-seanse i Arendal og pekte blant annet på at han «har glemt å varsle». Da seansen var over sa han at det var en påstand fra Dagens Næringsliv. Les saken i lenken under.
00:28
Publisert: