Denne uken legger flere tek-giganter frem sine regnskapstall for tredje kvartal, og det er Facebook som er først ute.

Etter stengetid på Wall Street mandag kveld la Facebook frem sin ferske kvartalsrapport.

Facebook-gründer og toppsjef Mark Zuckerberg, her fra en selskapspresentasjon i 2018.
Facebook-gründer og toppsjef Mark Zuckerberg, her fra en selskapspresentasjon i 2018. (Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/NTB)

Omsetningen endte på 29 milliarder dollar i kvartalet, tilsvarende 242 milliarder kroner etter dagens kurs. I samme periode i fjor endte omsetningen på 21,4 milliarder dollar. På forhånd var det ventet at omsetningen skulle ende på 29,5 milliarder dollar, ifølge estimater fra Bloomberg.

Inntjening bedre enn ventet

Inntjening per aksje (EPS) var bedre enn ventet, og endte på 3,22 dollar mot ventede 3,17 dollar. I samme periode i fjor endte den på 2,71 dollar.

Facebook-aksjen steg tre prosent i etterhandelen.

Resultat etter skatt endte på 9,2 milliarder dollar, tilsvarende 77 milliarder kroner, opp fra 7,8 milliarder dollar året før.

Facebook hadde 1,93 milliarder daglige brukere i kvartalet, mot ventede 1,92 milliarder brukere. Månedlig når de 2,91 milliarder brukere.

I kvartalsrapporten kommer det frem at selskapet skal kjøpe tilbake aksjer for opptil 50 milliarder dollar.

For fjerde kvartal venter selskapet at omsetningen vil ende på mellom 31,5 og 34 milliarder dollar. De skriver at utsiktene fremover er preget av usikkerhetene i lys av motvind fra Apples iOS 14-oppdatering, makroøkonomiske og koronarelaterte faktorer. De venter også at inntektene som ikke er knyttet til reklame vil falle i fjerde kvartal, sammenlignet med i fjor.

Facebook-aksjen har steget 22 prosent hittil i år, og over 18,6 prosent det siste året.

Senere denne uken legger Microsoft, Apple, Alphabet og Amazon frem sine resultater for tredje kvartal, som sammen med Facebook utgjør mer 22 prosent av S&P 500. I tillegg legger en tredjedel av Dow Jones frem resultater for tredje kvartal, inkludert Caterpillar, Coca-Cola, Boeing og McDonald's.

Stormet rundt selskapet

Facebook har vært i hardt vær den siste tiden, etter at Frances Haugen i begynnelsen av oktober anklaget selskapet for å prioritere profitt fremfor trygghet, og dermed svekket det amerikanske demokratiet.

Dette skjedde under et døgn etter at Facebook og underproduktene Instagram og Whatsapp var nede i rundt syv timer, som berørte milliarder av brukere i hele verden.

Haugen er en 37 år gammel IT-spesialist fra Iowa som også har jobbet for Google og Pinterest. I en høring i Kongressen refset hun Facebook for hemmelighold, og sa at myndighetene sliter med å regulere selskapet, fordi de ikke har nok informasjon.

Varsleren har takket ja til en invitasjon til å snakke om sine opplevelser i Facebooks tilsynsråd. Facebook-sjef Mark Zuckerberg har sagt at mange av Haugens anklager ikke gir mening.

– I kjernen av disse anklagene er ideen om at vi prioriterer profitt fremfor sikkerhet og velvære. Det er bare ikke sant, skrev Zuckerberg i et innlegg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.