Oslo Børs åpnet 0,25 prosent opp tirsdag, etter et børsfall på 2,35 prosent mandag. Onsdag stiger børsen fra start og etter en times handel var hovedindeksen opp 1,34 prosent.

Rundt klokken 11.30 stiger hovedindeksen på Oslo Børs 1,56 prosent. De mest omsatte aksjene så langt i dag er Norsk Hydro som stiger 2,90 prosent. Equinor følger etter med en stigning på 3,06 prosent.

Kahoot som falt over 12 prosent mandag er også blant de mest omsatte. Tirsdag ettermiddag var aksjen opp 3,77 prosent, mens onsdag faller den 1,31 prosent.

Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, stiger til 75,40 dollar fatet.

Fader ut i Kina

Problemene til den gjeldstyngede kinesiske eiendomsgiganten Evergrande førte børser over hele verden ned mandag. Selskapet har over 300 milliarder dollar i gjeld, tilsvarende 2700 milliarder kroner. Aksjekursen for hva som var Kinas største eiendomsselskap har falt med 85 prosent på seks måneder.

– Den siste tiden har fokuset vært rettet mot Evergrande, men jeg tror ting er i ferd med å fade ut der. Det er det kanskje litt tidlig å konkludere med, men det virker som markedet har taklet det godt, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand.

Hovedindeksen ved Shanghai-børsen falt med 1,3 prosent da handelen startet onsdag morgen. Hongkong-børsen, hvor Evergrande er børsnotert, holder stengt på onsdag.

Flere tror at den kinesiske sentralbanken vil komme med midlertidige støttetiltak med blant annet å sørge for tilstrekkelig med likviditet i markedet. Dette ble også gjort i forrige uke helgen da de kom med en pengeinnsprøyting på vel 90 milliarder yuan.

– Om kinesiske myndigheter vil løse det så har de virkemidlene til det, samtidig vil de disiplinere markedene og statuere et eksempel, men Kina har midlene til å kausjonere de ut om de vil berolige markedene. Det blir en vurdering av kost eller nytte for Kina, sier Chen.

Kan føre til korreksjon

På torsdag skal Evergrande betale 83,5 millioner dollar, tilsvarende 725 millioner kroner, i rente på et obligasjonslån og avdrag på et annet obligasjonslån.

– Blusser uroen opp igjen som følge av Evergrande kan det føre til en korreksjon i markedene, påpeker Chen.

– Finansmarkedene har i lang tid vært på en «all-time high». Stemningen har vært god lenge og i slike tilfeller når det er kun sol og blå himmel skal det lite til for å trigge en korreksjon, sier Chen.

Han mener markedene er forbedret på kortsiktige korreksjoner fremover.

Alle øyne rettes mot Fed

– Det er en avtagende frykt for det som skjer i Kina og alle øynes rettes mot Fed. I kveld kan det bli action og store bevegelser i markedene igjen, sier Chen.

I USA endte børsene nær flatt tirsdag, da det nærmer seg rentebeskjed fra sentralbanken, Fed. Selv om det ikke er ventet noen renteheving, venter man på signaler om nedtrapping av støttekjøp av verdipapirer.

– USAs rentemøte er viktigere enn Evergrande og mine forventninger er at det ikke kommer noe kontroversielt men potensielt og risikomessig er det viktigere med de nyanser og budskap sentralbanken kan komme med, sier Chen.

Fed skal under kveldens rentemøte annonsere at de i neste møte i november skal annonsere at de skal trappe ned obligasjonskjøpene som per nå er på 120 milliarder dollar hver måned.

– Hvor mye de skal trappe ned på pengetrykkingen er det som vil påvirke aksjemarkedene. La oss si at de bestemmer seg for å trappe ned med 15–20 milliarder dollar per måned fremover. Da er Fed ferdig med pengetrykkingen om åtte måneder som kan føre til store konsekvenser for markedet, påpeker han.

– Det er en galskap av en pengepolitikk de fører, sier Chen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.